Plenković o sezoni: “Želimo da dođu Slovenci, Austrijanci, Nijemci…”

Andrej Plenković je pojasnio paket mjera na tiskovnoj konferenciji nakon završetka sjednice Vlade.

O turističkoj sezoni kazao je:

– Ja sam i jutros obavio niz razgovora s kolegama čiji državljani dolaze u Hrvatsku i vole Hrvatsku. Svi su oni željeli da nađemo modalitet za otvaranje granica i dolazak ljudi tijekom ljeta u RH.

To su između ostalih Janez Janša, Babiš, Orban, Kurtz i niz drugih. Sličnu želju podržava i Angela Merkel. To nije samo želja RH, već obveza Vlade, da na EU vijeću pokrenemo zajednički način funkcioniranja.

– Ako dođe do slične epidemiološke situacije u zemljama, ako se primjeric RH i Slovenija jednako dobro bore protiv virusa, onda svakako možemo naći način da Hrvati odu u Sloveniju i obrnuto, a isto vrijedi za Čehe, Austrijance, Mađare, itd. Iste želje imaju i druge naše susjedne zemlje. Tražit ćemo rješenje da se donekle odvije i turistička sezona, jasno ne kao rekordna prethodna, ali da je ipak bude, kazao je Plenković, prenosi Novi list.

Što se tiče financija odredili smo se za domaće tržište kapitala, međunarodno tržište i EU. Dogovor s HNB-om je bio jako dobar. Pričao sam s Christinom Lagarde i pojasnio koliko je važno da RH imaj inkluzivan tretman kao da je članica eurozone.

Što je najveća ugroza u relaksiranju mjera i hoće li biti smanjenja plaća, sljedeće je pitanje.

– Mi smo razgovarali do u detalje o svakoj od mjera s epidemiolozima. Sve mjere, sve tri faze, treba gledati u kontekstu temeljnih preporuka načina ponašanja, a one su ključ da spriječimo širenje zaraze.

Osobna je odgovornost ključna, međusobno povjerenje vlasti i građana, strpljivost, pa ćemo u konačnici imati uspjeh na zdravstvenom i gospodarskom planu. Vodimo se vlastitim procjenama i načelom zaštite zdravstvene sigurnosti naših građana. Mi ne slijedimo i ne trčimo, opuštamo mjere koliko možemo uz maksimalan oprez, kazao je.

Koje je stajalište Hrvatske za način oporavka EU-a, bilo je sljedeće pitanje.

– Pa glavna tema EV-a danas bit će način kako da osiguramo 7-godišnji EU proračun o kojim smo pregovarali i da ga transformiramo u ključni dokument oporavka svih država članica. Razgovarao sam s Ursulom von der Leyen i želimo da EK iznjedri novi prijedlog novog proračuna koji će biti posebno snažno angažiran u prvim godinama, dakle 2021., 2022, 2023. godine. Želimo naći menhanizam da damo više sredstava svim državama. Očekujemo inkluzivan pristup za sve države članice i one koje jesu i nisu u eurozoni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...