Poljoprivrednici mogu zatražiti propusnicu za imanja koja se nalaze izvan njihovog mjesta prebivališta

Sukladno najnovijim uputama Stožera civilne zaštite RH vezanim uz provođenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na iznimku od napuštanja mjesta prebivališta zbog obrađivanja zemlje izvan mjesta prebivališta i izdavanja propusnice za tu namjenu, daje se tumačenje primjene te Odluke:

Budući da se obrađivanje zemlje, tj. poljoprivredni radovi mogu podvesti i pod „putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće“ i pod “vitalne obiteljske razloge“ navedene Odluke, propusnice se izdaju fizičkim osobama koje podnesu zahtjev za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta.

Sukladno novim uputama o provedbi Odluke o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) od 31. ožujka 2020. godine, u 16 sati, a u svrhu ujednačavanja postupanja stožera pri izdavanju propusnica za odlazak na otoke, daje se sljedeća uputa:

Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv. Takav zahtjev s obrazloženjem podnosi se stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta  na otoku (otočni općinski ili gradski stožer civilne zaštite). Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) i ovoj Uputi, nije dopušten ni jednom vrstom prijevoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...