Poznati trener Jure Šango složio nam je vježbu za početnike: “Lakše ćete prebroditi sve promjene uzorkovane virusom ako ste aktivni!”

U sklopu jačanja mjera izolacije u borbi protiv koronavirusa, zatvorena su i sportska vježbališta.

Prve proljetne zrake sunca i ugodne temperature, s druge strane, mame nas na duge šetnje i joggiranje.

Pa iako nam je svakodnevica stavljena pod brojne restrikcije, ne smijemo zanemariti fizičko zdravlje. Neraskidiva je spona između tjelesne aktivnosti i jačanja obrambenih mehanizama našeg tijela.

Kako tjelovježba utječe na čovjekov imunitet, upitali smo našeg poznatog zaljubljenika u sport, voditelja Škole trčanja te bivšeg kondicijskog trenera Hrvatske košarkaške reprezentacije i KK Zadra.

Zdrav život podrazumijeva tjelesnu aktivnost. Danas smo više nego ikad svjesni važnosti tjelesne aktivnosti. Bilo da se radi o regulaciji tjelesne težine, utjecaju na krvožilni sustav, razinu šećera u krvi, mentalno zdravlje… Vježbanje ima svoje pozitivne učinke. Ako govorimo o imunitetu, veliki je broj znanstvenih radova utvrdio pozitivnu povezanost fizičke aktivnosti i jačanja obrambenih mehanizama kod čovjeka. Informatizacija i moderan način života prisiljavaju čovjeka na sve manje kretanja. Vrlo je bitno naglasiti da su se ove promjene u stilu života dogodile za relativno kratko vrijeme, što je svakako nedovoljno za neke važne fizičke adaptacije u organizmu pa i dalje naš organizam puno bolje funkcionira ako je fizički aktivan, kazuje nam Jure.

Ako ste umorni od bombardiranja vijestima o koronavirusu, ako vas činjenica da nam se život okrenuo za 360 stupnjeva baca u depresiju, vrijeme je da počnete vježbati. Upravo ono donosi značajne blagodati za mentalno zdravlje pojedinca. Vremena imamo na pretek i sada je pravi tajming za prihvaćanje zdravih navika. Dnevni rezultat te pomicanje granica kroz određeni period doći će kao kvalitetna psihoterapija. Bit ćete zadovoljni sobom zbog ustrajnosti, samodiscipline i rezultata.

Danas kada smo zbog ovih izvanrednih prilika prisiljeni na manjak kretanja, nužno je pronaći fizičku aktivnost prikladnu zatvorenom prostoru. Vrlo je lako na internetu pronaći setove cardio vježbi i vježbi snage koje će svatko moći provesti, a redovito prakticiranje ovakvih vježbi osigurat će kvalitetnu kompenzaciju (ne i optimalnu) od stalnog boravka u kući. Ovakav pristup će omogućiti ljudima da i psihički lakše prebrode ove promjene uzrokovane Covid-19 virusom. Postavljanje i ostvarivanje ciljeva kroz fizičku aktivnost i vježbanje dokazano pozitivno utječe na mentalno zdravlje i raspoloženje, objašnjava nam Šango.

Dani provedeni na kauču s daljinskim u ruci možda su bili interesantni prvih tjedan, dva izolacije. Traćenje života na ovakav način ne donosi dugotrajno zadovoljstvo. Kako se pokrenuti ako zbog dosadašnje užurbane svakodnevice i nekih posve drugačijih životnih prioriteta niste bili sportski tip, odgovara nam prava osoba.

Samo za vas Jure Šango ima nekoliko zlatnih savjeta i složen set vježbi.

Za svakog tko želi početi vježbati, preporučili bi jedan postupni početak u kojem bi vježbali 15 do 20 minuta, između vježbi i serija uzimali duže pauze i uglavnom se osjećali ugodno bez bolova i bilo kakvih neugodnih iskustava. Potrebno je tako napraviti jedan period adaptacije od dva do tri tjedna pa tek nakon tog početnog razdoblja, mogu krenuti u neke intenzivnije napore. Broj serija u nekom treningu može odrediti opterećenje pa tako neki trening početnik može izvesti u dvije serije dok napredni vježbač u četiri ili pet serija.

Primjer Jurinog treninga nalazi se u prilogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...