Putem WhatsAppa saznajte imate li simptome; Tamo vas čeka Andrija, prvi digitalni asistent

Vlada je u Banskim dvorima predstavila Andriju, prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj.

‘Ideja je asistenta da pomogne našim zdravstvenim radnicima, liječnicima u kontrolu razvoja epidemije Covida-19. On će funkcionirati preko chat bota na platformi koronavirus.hr i na whatsapp platformi pod imenom Andrija. To će omogućiti korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije naprave procjenu vlastitog zadravstvenog stanja i ako imaju sumnju u sumptome Andrija će im pomoći da se utvrde trebaju li se javiti liječnicima. Pitanja koja im Andrija postavlja u sklopu samoprocjene su ista koja bi epidemiolog u ordinaciji postavili svakom pacijentu. Na ovaj način svaki građanin Hrvatske ima digitalni oblik te samoprocjene i pristup vrhunskim zananstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Osim toga, ovime postižemo digitalnu pomoć u rasterećivanju zdravstvenog sustava i na ovaj način velik dio samoprocjene može usmjeriti ljude da se jave’, kazao je na predstavljanju predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Kazao je kako je Andrija ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta.

Zahvalio je svima koji su radili na izradi digitalnog asistenta, kazavši da su oni to radili pro bono.

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako epidemiolozi dnevno mogu odraditi 50-tak poziva telefonom dok će Andrija moći obraditi desetke tisuće poziva dnevno.

‘Andrija je mladi asistent i puno će učiti ovih dana. Nemojte biti prekritični odmah prema njemu’, kazao je Kolarić, dodavši da će se i Andrija razvijati sljedećih dana i pozvao građane da šalju feedback.

Andrija, kazao je Kolarić, na početku će biti malo osjetljiviji, a kasnije kako se bude razvijao precizniji.

‘Okupili smo struku i probali identificirati problem. Nakon toga smo okupili vodeće firme. Ono što je mene iznimno pozitivno iznenadilo je to partnerstvo koje je nastalo između države i realnog sektora gdje se pokazalo da svi djeluju kao jedinstveno tijelo’, kazao je Zoran Šegić iz tvrtke Oracle.

Obratio se i Mislav Malenica iz udruge CroAI i direktor AI startupa Mindsmiths.

‘Veseli me kako su reagirali poduzetnici u vrijeme ove krize. Javili su se s nekoliko ideja, jedna od njih je i Andrija. Andrija je jedan od rijetkih digitalnih asistenata koji će vam dati personalizirani savjet. To znači da je Hrvatska pokazala iznimnu hrabrost jer tako nešto nije jednostavno odlučiti’, rekao je Malenica.

‘Razmišljali smo kako upotrijebiti neke druge komunikacijske kanale kako bi facilitirali građane. Ovo je naš pokušaj da dođemo do građana i da im se obratimo, pogotovo mlađim građanima, da ih facilitiramo i naznačimo važnost odgovornog ponašanja’, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je da će Andrija ljudima reći da se ili obrate epidemiologu, obiteljskom liječniku ili da idu dalje.Ministar uprave Ivan Malenica kazao je da je Andrija donacija nekoliko IT tvrtki koje su kontaktirale vladu i stavile se na raspolaganje, piše Tportal.

Kako kontaktirati Andriju?

S Andrijom možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Također, servis se može aktivirati i klikom na ovu POVEZNICU. Aktivacijska poveznica objavljena je i na Andrijinoj službenoj stranici andrija.ai.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...