Radovi na Providurovoj palači i Centru za mlade nastavljaju se unatoč novonastaloj situaciji

Kapitalni EU projekti Grada Zadra odvijaju se unatoč mjerama koje su na snazi zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom.

Gradilišta rade nešto slabijom dinamikom uslijed poteškoća kod osiguravanja radne snage obzirom na otežano kretanje, zatim nabavke materijala koja je nužna za ugradnju, te brojnih drugih poteškoća s kojima se izvođači susreću zadnjih dana.

Ipak, sva gradilišta prilagođavaju se novonastaloj situaciji te uz primjenu mjera koje su na snazi izvode radove sukladno ugovorima.

PROVIDUROVA PALAČA

Zbog svoje iznimne kulturno-povijesne važnosti Providurova palača je još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH. Veličinom i izuzetnom lokacijom te arhitekturom značajne ambijentalne vrijednosti kompleks Providurove palače ima osobit potencijal postati najvažnije kulturno središte grada Zadra.

Predmet ovog projekta je rekonstrukcija i prenamjena sklopa Providurove palače, kulturnog dobra koji je trenutno neadekvatno saniran, kako bi se osigurali temeljni infrastrukturni preduvjeti za ostvarenje svrhe projekta. Palače će biti stavljena u adekvatnu funkciju čime će se povećati vrijednost i valorizirati nepokretno kulturno dobro. Time će se zadovoljiti osnovne potrebe grada Zadra i lokalnog stanovništva za izložbenim prostorima i dodatnim muzejskim sadržajima.

Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 m² prostora.

Na Providurovoj palači, rok za završetak projekta trebao je biti ovo ljeto, međutim zbog svih novonastalih situacija taj će se rok zasigurno nešto produžiti. Na gradilištu svakodnevno radi 30-40 radnika koji rade na konstruktivnim dijelovima zgrade, ugrađuju se instalacije, rade gips-kartonski radovi, te svi ostali građevinski i obrtnički radovi.

Ukupna vrijednost EU projekta obnove Providurove palače iznosi 66 milijuna kuna, od čega EU osigurava nešto više od 56 milijuna kuna.

CENTAR ZA MLADE

Projektom rekonstrukcije, nadogradnje i uređenja napuštene i derutne zgrade unutar bivše vojarne te njene prenamjene u prostor javnih i društvenih sadržaja, odnosno Centra za mlade i prostora gradske knjižnice, projektom se rekonstruira dvoetažni prostor površine 4498,24 m2 koji se nalazi pored postojeće gradske knjižnice i koji će se projektom povezati prolazom.

Novouređeni prostori prilagođeni su potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice kao i javnih prostora centra za mlade. Tako se uređenjem dobivaju višefunkcionalni prostori igraonica za djecu, prostori za radionice za osnovnoškolsku djecu, vježbaonica, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, caffe bara te prostora administracije i ureda za udruge.

Rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni u ulici Stjepana Radića i prenamjena u Centar za mlade započela je sa radovima u siječnju ove godine, i trenutno se nalazi u fazi rušenja, čišćenja, te odvoza materijala. Paralelno se naručuje  materijal za krovnu konstrukciju, s kojim će se uskoro krenuti u izvođenje.

Rok za završetak radova na ovom projektu je ožujak 2021. godine, i još je teško  procijeniti koliko će novonastala kriza utjecati na produljenje tog roka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39 milijuna kuna od čega je iz EU i fonda za sufinanciranje osigurano čak 37 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...