Ravnatelj biogradske bolnice: “Ne smatram se odgovornim i ne znam ništa o druženjima djelatnika unutar bolnice”

O aktivnostima Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu na moru danas je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera govorio njezin ravnatelj, Andrija Marcelić.

- 3. travnja smo počeli skrbiti o COVID pacijentima, ukupno njih 15, a sada ih je u bolnici 9, otpušteno ih je 6. Nad njima skrbi tim anesteziologa, tim internista, medicinskih sestara, a pod nadzorom su infektologa iz OB Zadar. Nakon što se bolnica dezinficirala krenulo se u tu skrb. Možemo biti zadovoljni načinom funkcioniranja i zahvaliti stručnjacima i Stožeru na pomoći, rekao je Marcelić.

Zadovoljni nisu bili novinari koji su ga pitali je li on stvarno izjavio da se ne osjeća odgovornim za situaciju koja je nastala u biogradskoj bolnici koja je postala žarište zaraze?

- Ja sam odgovoran za što bolju reakciju, odgovoran sam za skrb za naše pacijente i naše djelatnike, ali tvrdim da su sve naše upute od strane uprave i da su sve upute od ministra zdravstva primijenjene i da su u skladu s tim donesene odluke. Tvrdim da se naše osoblje iznimno odgovorno ponašalo u nastaloj situaciji, rekao je Marcelić.

U slučaju tužbi prema biogradskoj bolnici koje su najavljene, hoćete li vi biti odgovorna osoba?

- Tužba može biti upućena na bilo koga, ja ne znam tko bi tu mogao i po kojoj osnovi biti tužen.

Kada je zadnja operacija obavljena?

- 18. ožujka, kada smo donijeli odluku o prestanku svih zahvata i objavili je na web stranici. Prestali smo s radom svih ambulanti, osim hitne i sa svim prijemima. Do tada nismo imali niti jedan slučaj zaraze, kasnije je utvrđeno da je najvjerojatniji izvor zaraze pacijentica koja je bez ikakvih simptoma primljena u bolnicu.

Znate li što vam se imputira i da se od vas traži odgovornost? U čemu ste točno pogriješili?

- Ne znam u čemu smo pogriješili, primjenjivali smo sve naputke, odluke i preporuke, kako HZJZ-a, tako i ministra zdravstva. Isto tako znam da su se naši djelatnici u kontaktu s pacijentima ponašali iznimno odgovorno, budući da naš kadar radi vrlo složenu djelatnost. Populacija je starije životne dobi sa puno pratećih oboljenja.

Znate li koliko je osoblja oboljelo?

- Do dana današnjeg, broj od 14.

Znate li za medicinsku sestru i njezino troje djece, osjećate li ikakvu odgovornost?

- Znam, kako ne bih znao. Ako se medicinska sestra zarazila u kontaktu s pacijentom od virusa koji je zahvatio cijeli svijet, ne vidim kakvu odgovornost imam u cijelom slučaju.

Epidemiolog je rekao da su se u biogradskoj bolnici provodile loše zaštitne mjere.

- Ja sam sada odgovorio na pitanje.

Neformalna druženja unutar bolnice?

- Osobno nisam primijetio nikakvo neodgovorno ponašanje.

Okupljanje povodom odlaska u mirovinu vaše doktorice 13. ožujka? Unutar bolnice domjenak, niste za to znali?

- Ja tome nisam nazočio, ne znam niti da je to bilo 13.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...