Ravnatelj biogradske bolnice: “Ne smatram se odgovornim i ne znam ništa o druženjima djelatnika unutar bolnice”

O aktivnostima Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu na moru danas je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera govorio njezin ravnatelj, Andrija Marcelić.

3. travnja smo počeli skrbiti o COVID pacijentima, ukupno njih 15, a sada ih je u bolnici 9, otpušteno ih je 6. Nad njima skrbi tim anesteziologa, tim internista, medicinskih sestara, a pod nadzorom su infektologa iz OB Zadar. Nakon što se bolnica dezinficirala krenulo se u tu skrb. Možemo biti zadovoljni načinom funkcioniranja i zahvaliti stručnjacima i Stožeru na pomoći, rekao je Marcelić.

Zadovoljni nisu bili novinari koji su ga pitali je li on stvarno izjavio da se ne osjeća odgovornim za situaciju koja je nastala u biogradskoj bolnici koja je postala žarište zaraze?

Ja sam odgovoran za što bolju reakciju, odgovoran sam za skrb za naše pacijente i naše djelatnike, ali tvrdim da su sve naše upute od strane uprave i da su sve upute od ministra zdravstva primijenjene i da su u skladu s tim donesene odluke. Tvrdim da se naše osoblje iznimno odgovorno ponašalo u nastaloj situaciji, rekao je Marcelić.

U slučaju tužbi prema biogradskoj bolnici koje su najavljene, hoćete li vi biti odgovorna osoba?

Tužba može biti upućena na bilo koga, ja ne znam tko bi tu mogao i po kojoj osnovi biti tužen.

Kada je zadnja operacija obavljena?

18. ožujka, kada smo donijeli odluku o prestanku svih zahvata i objavili je na web stranici. Prestali smo s radom svih ambulanti, osim hitne i sa svim prijemima. Do tada nismo imali niti jedan slučaj zaraze, kasnije je utvrđeno da je najvjerojatniji izvor zaraze pacijentica koja je bez ikakvih simptoma primljena u bolnicu.

Znate li što vam se imputira i da se od vas traži odgovornost? U čemu ste točno pogriješili?

Ne znam u čemu smo pogriješili, primjenjivali smo sve naputke, odluke i preporuke, kako HZJZ-a, tako i ministra zdravstva. Isto tako znam da su se naši djelatnici u kontaktu s pacijentima ponašali iznimno odgovorno, budući da naš kadar radi vrlo složenu djelatnost. Populacija je starije životne dobi sa puno pratećih oboljenja.

Znate li koliko je osoblja oboljelo?

Do dana današnjeg, broj od 14.

Znate li za medicinsku sestru i njezino troje djece, osjećate li ikakvu odgovornost?

Znam, kako ne bih znao. Ako se medicinska sestra zarazila u kontaktu s pacijentom od virusa koji je zahvatio cijeli svijet, ne vidim kakvu odgovornost imam u cijelom slučaju.

Epidemiolog je rekao da su se u biogradskoj bolnici provodile loše zaštitne mjere.

Ja sam sada odgovorio na pitanje.

Neformalna druženja unutar bolnice?

Osobno nisam primijetio nikakvo neodgovorno ponašanje.

Okupljanje povodom odlaska u mirovinu vaše doktorice 13. ožujka? Unutar bolnice domjenak, niste za to znali?

Ja tome nisam nazočio, ne znam niti da je to bilo 13.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...