Samo iz Italije se kućama vraća do 120 Hrvata, stižu trajektom iz Ancone do Zadra?

Stotine Hrvata u subotu se vraća kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, prenosi Tportal.

Najviše Hrvata, većinom studenata, dolazi iz Španjolske, njih između 150 i 200. Iz Portugala ih stiže nešto manje, a iz Italije od 60 do 120 ljudi, kaže ministar i dodaje da se razmatra mogućnost repatrijacije građana trajektom iz Ancone do Zadra.

‘Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući’, ističe Grlić Radman.

Zbog toga su uvedeni izvanredni ‘komercijalni repatrijacijski letovi’, a ministar kaže da se moraju pokriti operativni troškovi putovanja.

‘Zrakoplovi iz Zagreba lete prazni, a svakako nam je u interesu izaći u susret što većem broju zainteresiranih, a opet poštivati razmak sjedenja. Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice’, rekao je Grlić Radman.

Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Karte se mogu osigurati preko putničke agencije ‘Obzor’, tvrtke kćeri Croatia Airlinesa.

Grlić Radman kaže da je ova kriza, nakon ekonomske i migrantske, još jedan test za ‘demonstriranje solidarnosti i jedinstva’.

‘Siguran sam da će iz ove krize EU izaći jača jer EU nema alternative’, smatra hrvatski ministar. Zemlje EU-a zauzimaju različite pristupe u borbi protiv koronavirusa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...