Službeno; I klijent će u frizerskom morati nositi masku koja prekriva usta i nos

HZJZ je objavio preporuke za način rada frizerskih salona, prenosi N1.

Za sve djelatnike i klijente prije ili neposredno nakon ulaska, na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku.

U salonu u isto vrijeme smije biti jedna mušterija ili iznimno pratitelj maloljetne osobe. Svi ostali klijenti koji dođu radi usluge čekaju svoj red izvan salona.

U dijelovima salona preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili materijala pogodnog za redovito čišćenje i dezinfekciju.

U salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od metra između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u prostoru izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih maramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju, uključujući i opremu za odlaganje otpada sukladno uputama. Nužno je osigurati dostatnu količinu zaštitne opreme za zaposlenike.

Klijent i djelatnik moraju nositi barem masku koja prekriva usta i nos.

Uobičajene ogrtače za klijente treba zamijeniti jednokratnima. Sve prostorije u salonu treba što češće provjetravati, čak i za vrijeme lošeg vremena. Potrebno je raditi s različitim priborima između dva klijenta i što manje komunicirati s njima tijekom rada.

Poželjno je bezgotovinsko kartično plaćanje. Treba zabilježiti vrijeme ulaska osobe u salon, kontakt podatke (broj mobitela) i vrijeme napuštanja salona. Ta je informacija, u slučaju otkrivanja oboljelog koji je boravio u salonu u određeno vrijeme, potrebna epidemiolozima, kako bi što brže mogli identificirati i kontaktirati kontakte oboljelog te provesti mjere sprečavanja daljnjeg širenja epidemije.

Poslodavac je dužan osigurati zaštitu za zaposlenike i to u dovoljnim količinama. Viziri za lice mogu pružiti dodatnu zaštitu. Kirurške maske se nose maksimalno 3 sata, a platnene maske za lice moraju se mijenjati kada postanu vlažne, stoji među ostalim u uputama HZJZ-a oko rada u frizerskim salonima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...