Stigla direktiva školama kada i gdje da se ide na ekskurzije

Ministarstvo turizma pozvalo je sve škole da planirana putovanja za ovu školsku godinu zbog pandemije koronavirusa ne otkazuju u potpunosti, već da pokušaju naći novi termin za ta putovanja, a istovremeno da buduća putovanja, koja još nisu dogovorena, realiziraju u Hrvatskoj. Tako bi se, prema izračunima Ministarstva, u Hrvatskoj zadržati 300 milijuna kuna i to samo za period od ožujka do lipnja ove godine, piše Novi list.

Sva buduća, još uvijek nedogovorena, učenička putovanja, stoji u preporukama Ministarstva, trebala bi se realizirati unutar hrvatskih granica i to čak za vrijeme glavne turističke sezone. Tako bi maturalci i školska putovanja prema mišljenju Ministarstva trebali dati svoj doprinos smanjenju teških posljedica i nenadoknadivih gubitaka turističkih agencija, ali i domicilnih gospodarskih subjekata izravno uključenih u proces realizacije takvih putovanja, od prijevoznika do ugostitelja i vodiča.

Preporuku je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se također dopisom obratilo svim školama s uputama što učiniti s već ugovorenim, a nerealiziranim, ali i budućim putovanjima.

Uputa kaže da se planirana i ugovorena učenička i studentska putovanja realiziraju po prestanku trenutačnih posebnih okolnosti i mjera, kao i da se planirana, ali još neugovorena putovanja realiziraju ponajprije u Hrvatskoj.

Španjolska je bila prvi izbor učenika

”Svjesni činjenice da su moguće situacije u kojima će se realizacija planiranih učeničkih i studentskih putovanja u ovim izvanrednim okolnostima podudarati s vremenom odmora učenika i studenata, u koje vrijeme navedena putovanja do sada najčešće nisu planirana, kao i okolnosti koje mogu otežati ili predstavljati zapreku za njihovu realizaciju, molimo sve, a osobito ravnatelje ustanova da se u suradnji s roditeljima u svim slučajevima kada će to biti moguće i kada će postojati suglasnost studenata i roditelja učenika planirana putovanja realiziraju. Naime, sigurno je da su neka putovanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola trebala biti realizirana do kraja nastavne godine 2019./2020., tj. do sredine lipnja 2020. godine. S obzirom na to da učeniku nakon završetka osmoga razreda osnovne škole, odnosno završene srednje škole prestaje status učenika škole koju je pohađao, jasno je kako nije moguće zahtijevati da se putovanja realiziraju nakon tog roka, već će ustanove, isključivo u suradnji s roditeljima učenika i studentima donijeti odluku o realizaciji putovanja ili o njegovu otkazivanju”, napisali su iz Ministarstva u dopisu.

”S obzirom na to da su nas neke školske ustanove obavijestile o tome da su im putničke agencije već počele slati dopise s novim terminima i konkretnim datumima realizacije putovanja, od kojih su neki krajem travnja ili tijekom svibnja ili lipnja, Ministarstvo turizma zamolili smo da se putničkim agencijama sugerira predlaganje novih termina tek kada se za to stvore uvjeti. Naime, jasno je kako, uzimajući u obzir trenutačnu situaciju i mjere Stožera Civilne zaštite, u postojećim okolnostima nije moguće potvrditi, odnosno prihvatiti realizaciju učeničkih i studentskih putovanja u predloženim terminima, jer je malo izvjesno da će se ista u navedeno vrijeme moći realizirati”, stoji u dopisu Ministarstva.

Međutim, malo je izvjesno da će se realizirati i neki maturalci u inozemstvo koji su planirani za kraj kolovoza. Uglavnom je riječ o tradicionalno popularnim destinacijama, poput Španjolske, koje su trenutačno veliko žarište pandemije. Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclaunich, kaže kako je upravo Španjolska ove godine bila prvi izbor učenika te škole.

”S obzirom na trenutačnu situaciju ne čini mi se izvjesnim da bi se maturalno putovanje u Španjolsku moglo realizirati u kolovozu. Stoga smo ovaj tjedan roditeljima poslali upitnike s opcijom da se putovanje odgodi za sljedeću godinu u terminu proljetnih praznika. U ovom nam se trenutku to čini prihvatljivija opcija od kolovoza. Međutim, problem je što putničke agencije pritišću roditelje da plate prvu ratu, a škole pak preporučaju da se to ne čini jer imamo loša iskustva da se kod odgode putovanja novac roditeljima nije vraćao”, ispričala je ravnateljica.

Što se pak opcije realizacije maturalca u Hrvatskoj tiče, Sclaunich kaže da maturante takva solucija vjerojatno neće previše obradovati, jer za tu je generaciju učenika putovanje u inozemstvo tradicija.

Trodnevno putovanje u Vodice 1.900 kuna

Putovanja učenika unutar hrvatskih granica, prema mišljenju predsjednika Sindikata Preporod, za prosječnu su hrvatsku obitelj nedostižna.

”Ovdje se trenutačno radi o višoj sili i država bi ponajprije trebala zaštititi roditelje. Postoji objektivna mogućnost da se maturalci ove godine neće moći organizirati, jer situaciju s pandemijom ne možemo samo tako odrezati. Stoga država treba omogućiti da se roditeljima vrati uplaćen novac, a što se tiče ovog mirnodopskog domoljublja ”Kupujmo hrvatsko”, ”Proizvodimo hrvatsko”, a sada i ”Putujmo Hrvatskom”, za to nam nije trebala korona”, smatra predsjednika Sindikata Preporod Željko Stipić.

”Međutim, cijene su u Hrvatskoj toliko otišle u nebo da naši roditelji nemaju tako visok standard da bi im djeca putovala po Hrvatskoj. To je pravi razlog zbog kojeg maturanti putuju u druge zemlje koje im za manji novac nude više. Zgrozila me činjenica da su učenici trodnevno putovanje u Vodice, koje je trajalo od petka do nedjelje, platili 1.900 kuna. Za nešto veći iznos mogli su organizirati petodnevno putovanje u Prag. Prosječan Hrvat ne ide na more jer mu to standard ne dopušta. Ova preporuka Ministarstva turizma može se realizirati samo ako hotelijeri prilagode cijene hrvatskom standardu”, zaključuje Stipić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...