Stigli reagensi, u Zadru krenula testiranja, prednost imaju zdravstveni djelatnici i osobe u rizičnim skupinama

U Zadru od danas počinju testiranja u COVID ambulanti na Ravnicama, rekao je jutros epidemiolog Alan Medić dodajući kako će se zbog testiranja u biogradsku bolnicu vratiti dobar dio djelatnika te će je već u petak biti moguće otvoriti za pacijente koje imaju blage simptome bolesti, a nemaju mogućnosti za kućnu izolaciju.

Nedugo nakon konferencije za medije priopćenjem se oglasio zadarski Zavod za javno zdravstvo koje potpisuju ravnatelj Zoran Škrgatić i Ivanka Matas, voditeljica Službe za mikrobiologiju i parazitologiju, a koje prenosimo u cijelosti:

“Služba za mikrobiologiju i parazitologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo je od 1. travnja započela testiranje na SARS CoV-2, nakon uspješno provedene validacije kontrolnim panelom iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević ” iz Zagreba.

Aparat za molekularnu dijagnostiku BD MAX System služba za mikrobiologiju i parazitologiju je nabavila i koristi od 2016. godine, te se na njemu provodi 12 metoda s mogućnošću detekcije 27 različitih patogena. Godišnje se provede do 4000 testiranja na tom aparatu i kontinuirano se uvode nove metode, čime je Služba daleko iznad prosjeka ostalih ustanova istog ranga.

Trenutno, zbog ograničenog broja testova, a sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije od 22. ožujka 2020. godine, prioritet testiranja imaju osobe sa rizikom razvoja teškog oblika bolesti te zdravstveni djelatnici sa simptomima bolesti kako bi se smanjio rizik prijenosa unutar zdravstvenih ustanova. Služba očekuje isporuku većeg broja testova čime će se stvoriti prostor za širim obuhvatom testiranja. Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način iskreno i od srca uključili u rješavanju problema nabave testova.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...