Stožer je neke mjere popustio, a neke produžio. Pogledajte popis

Nacionalni stožer civilne zaštite u posljednja je dva dana neke mjere produžio, a neke je popustio.

U svemu se već pomalo teško snaći pa donosimo točan popis mjera koje su produžene i onih koje su popuštene.

Produžene mjere:

–  Produžuju se mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti (produženo do 4. svibnja)

–  Produžuje se odluka o načinu održavanja pogreba. Pogrebi se i dalje održavaju isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice uz poštivanje mjera opreza, nema glazbe, cvijeća i svijeća, a osmrtnice ne smiju sadržavati podatke o vremenu i mjestu održavanja pogreba (produženo do 4. svibnja)

– Produžuje se odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva. Vjenčanja se i dalje odvijaju u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice uz poštovanje mjera opreza, nijedan od sudionika ne smije imati povišenu temperaturu ni simptome akutne respiratorne infekcije, a svadbene svečanosti su zabranjene (produžuje se do 4. svibnja).

– Produžuje se mjera o zatvaranju dječjih i sportskih igrališta (produženo do 4. svibnja)

– Produžuje se zabrana pristajanja brodovima u međunarodnoj plovidbi na kojima postoje mjere karantene ili samoizolacije (produženo do 18. svibnja)

– Produžuje se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila uz ukidanje organiziranih konvoja (produženo do 18. svibnja).

Popuštene mjere:

– Ukidaju se propusnice unutar županija, ako županije to zatraže, a kretanje će se u tim županijama odvijati nesmetano, dok su za prelazak iz jedne u drugu županiju i dalje potrebne propusnice

– Trajektna linija iz Zadra za Anconu, koja je obustavljena zbog epidemije koronavirusa, ponovno će nastaviti prometovati od 26. travnja dva puta tjedno

– Ukidaju se konvoji za kamione koji ulaze u Hrvatsku, vozači će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

Gdje će biti ukinute e-propusnice

Božinović je na današnjoj press konferenciji rekao da je deset županija koje su zatražile potpuno ukidanje e-propusnica na području županija.

“Zagreb i Zagrebačka županija traže da se ukinu između njih. Mislim da ćemo sve ove zahtjeve usvojiti”, kazao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je da je za svih deset županija koje su zatražile da se u njihovim granicama ukinu propusnice to i odobreno.

Što bi još uskoro moglo biti popušteno

Na sljedećoj sjednici vlade ministri će, svaki za svoj resor, predložiti što bi se od mjera trebalo popustiti za oporavak gospodarstva. Nakon toga slijedi epidemiološka procjena za svaki od tih zahtjeva, a onda i popuštanje onoga za što se procijeni da ne predstavlja epidemiološki rizik. Ministar Beroš je prije nekoliko dana rekao kako se nada da bi neke mjere mogle biti popuštene već za sljedeći vikend.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prije nekoliko je dana rekao da je siguran da mogu i manji obrti poput frizera, za čiji rad se često pita ovih dana, početi raditi ako mogu raditi trgovine. Spominjale su se i trgovine s tehnikom, servisi, autosaloni, ali i knjižare.

Moguće je i da će se neke od tih mjera popuštati u onim županijama u kojima je epidemiološka situacija bolja.

Capak je jučer najavio mogućnost vraćanja javnog prijevoza, no nije kazao u kojem roku.

“U nekom trenutku, pustit ćemo javni prijevoz, ali ne onako kako je to bilo do sada – uz propisane stroge mjere ponašanja”, rekao je Capak.

Ide se i prema otvaranju ugostiteljskih objekata, frizera i drugih uslužnih djelatnosti, a morat će se organizirati uz stroge epidemiološke mjere.

“Frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje, ali mogu imati zaštitnu opremu i dezinficirati sve s čime oni rade. Kada epidemiološka situacija dopusti, i frizeri će početi raditi”, rekao je Capak a javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...