Stožer Zadarske županije: “Kretanje bez propusnica od 20. travnja, situacija je stabilna i ukidanje neće utjecati na porast oboljelih”

Nakon prijedloga Nacionalnog stožera da se kretanje unutar županija odvija bez propusnica, što se svakoj jedinici lokalne samouprave dalo na razmatranje, oglasio se načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

– Temeljem članka III.a. Odluke o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u RH, od sutra smo u mogućnosti uvesti nesmetano kretanje unutar županija bez propusnica. Kako bi mogli donijeti Odluku na Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, zatražili smo mišljenje od epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, kazao je vicković.

U odgovoru epidemiologa stoji:

U našoj Županiji epidemiološka situacija što se tiče COVID-19 do sada je stabilna, posljednjih dana  bilježimo pojedinačne slučajeve oboljelih i za svakog od njih imamo nadzor nad svakim oboljelim i njegovim kontaktima. Mišljenja sam da obzirom na razvedenost naše Županije ukidanje propusnica na razini županije neće utjecati na porast broja oboljelih ukoliko se mjere socijalne distance i dalje budu pridržavale kao što je to propisano do sada.

Nakon odgovora od strane epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, poslali su upit svim Stožerima civilne zaštite gradova i općina na području Zadarske županije s upitom dali su suglasni da se donese Odluka o mogućnošću kretanja unutar Zadarske županije bez propusnica.

Stožeru civilne zaštite RH poslali su dopis s upitom ako Stožer civilne zaštite Zadarske županije donese Odluku o mogućnosti kretanja unutar Zadarske županije bez propusnice, dali je i dalje potrebno izdavati propusnice za odlazak na otok, odnosno da li se treba pridržavati Upute o izdavanju propusnica za putovanje na otok.

U odgovoru stoji:

Za pojedine dijelove vaše Županije možete ograničiti kretanje pa tako i za otoke.

Preostalo je još prikupiti 9 suglasnosti od strane gradova i općina sa područja Zadarske županije.

Nakon što svi Stožeri civilne zaštite dostave svoje suglasnosti, sazvat će sjednicu Stožera civilne zaštite Zadarske županije i donijeti Odluku o omogućiti kretnje unutar Zadarske županije bez propusnica te ukoliko neki gradski ili općinski Stožeri civilne zaštite žele ograničiti kretanje unutar svojih područja omogućit ćemo im isto.

Predviđa se da će Odluku o mogućnosti kretanja donijeti sutra te se planira da bi stupila na snagu od 20.travnja 2020. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...