Tri mjeseca neće biti ovrha! Stiže još jedna mjera za preživljavanje krize

U Hrvatskoj će se na tri mjeseca obustaviti provođenje svih ovrha, već pokrenutih i mogućih novih – od ovrha na novčanim sredstvima, kao što su bankarske ovrhe zbog kreditnih obveza, do ovrha vezanih za iseljenja iz nekretnina, doznaje Jutarnji list u Vladi.

„Hrvatska javno bilježnička komora dala upute javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju (zbog eventualnih zastarnih rokova) i preporučila izdavanje rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova), ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu“, kažu iz Ministarstva pravosuđa.

Dakle, ako Fina i zaprimi zahtjev za ovrhu neće ga provoditi dok ne prođe rok od tri mjeseca, kao što će zastati s provođenjem trenutnih ovrha. Pojašnjeno nam je kako se Vlada na ovaj postupak odlučila upravo kako bi se „razriješile“ sve nesuglasice oko toga na koji način će se provoditi razni moratoriji i odgode bankarskih ovrha, ali i svih ostalih ovrha u sektorima stanovništva i poduzeća.

Ova odluka bez presedana dovoljno govori o „dubokom zamrzavanju“ svih gospodarskih i novčanih tokova u Hrvatskoj uslijed širenja koronavirusa i državnih i međunarodnih mjera kojima se nastoji spriječiti njegovo daljnje širenje. Podsjetimo, Udruga Franak je u priopćenju upitala Vladu „Gdje su mjere za ovršene građane, za ljude koji su isto pogođeni ovom kriznom situacijom, ali ne mogu redovno i uredno plaćati svoje obveze“.

„Ako nisu mogli plaćati obveze prije, kako će ih plaćati sada? Vlada je još jednom oprala ruke od građana i prepustila ih bankama“, stoji u priopćenju Udruge Franak, a Vlada je na takve prozivke odlučila odgovoriti „atomskim oružjem“, odnosno prekidom provođenja svih ovrha u državi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...