Turisti će imati tzv. “covid-putovnice”; Capak: “To ne može biti garancija da osoba neće prenijeti infekciju”

Dogovoreno je da se napravi zajednički dokument za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje EU-a, rekao je ministar turizma Gari Cappelli nakon videokonferencije ministara turizma zemalja članica EU-a o stanju u europskom turizmu, utjecajima pandemije i mjerama i uvjetima za dolazak turista.

Takav dokument, koji su neki prozvali Covid-19-putovnicom, odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja, objavio je HRT.

Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne u zemljama.

Danas je na konferenciji Nacionalnog stožera to prokomentirao Krunoslav Capak.

Čuli smo za tu inicijativu, tzv. “covid-putovnice”. Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba bila u kontaktu, ali putovnica nije garancija i ne može biti garancija da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Oni koji su preboljeli koronavirus, s manjim rizikom mogu hodati okolo, manji je rizik da će prenijeti infekciju, ali to prema našim saznanjima nije stopostotna garancija. Razmotrit ćemo to detaljnije kad dobijemo detalje incijative, a kad razmotrimo sve ideje oko toga, znat ću vam reći više, rekao je Capak i dodao:

Moje razmišljanje je takvo da ne postoje znanstveni dokazi da osoba koja ima antitijela, ne može proširiti virus dalje. Profesorica Markotić je već više puta rekla da imamo osobe koje su već više od 30 ili 40 dana pozitivne na PCR testu i mi ne zanamo jesu li oni zarazni. Ispitat će se ti pacijenti da se vidi koje su specifičnosti njihovog zdravstvenog stanja, posebno što je dovelo do toga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...