U Hrvatskoj počele pripreme za eksperimentalno liječenje koronavirusa

Iako uspješnost te metode još uvijek nije znanstveno potvrđena na relevantnom broju pacijenata, liječenje krvnom plazmom osoba koje su preboljele Covid-19 pokazalo se uspješnim na desecima pacijenata u Kini, a klinička ispitivanja pokrenuta su i u Europi, piše Novi list.

Da je riječ o metodi liječenja koja može spasiti život, potvrđuje slučaj 33-godišnjeg medicinskog tehničara u Njemačkoj (podaci poznati redakciji Novog lista) koji je koronavirus dobio od jednog pacijenta, a unatoč svojoj dobi razvio je teški oblik bolesti. Bio je priključen na respirator, a stanje mu se počelo popravljati nakon što je primio antitijela iz krvne plazme darivatelja koji je već prebolio infekciju. Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži, naime, antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa. Ta antitijela, ustanovljeno je, mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti.

Korist ove metode potvrdila je ovih dana i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. Alemka Markotić, ističući kako je riječ o metodi koja se primjenjuje kod svih opasnih bolesti za koje nema lijeka, pa je tako primijenjena i u liječenju ebole i zike. Upozorila je i na to da se radi o kompleksnoj proceduri gdje nije dovoljno uzeti krv darivatelja i transfuzirati je bolesniku, već prethodno treba ispitati cijeli niz stvari. A pitanje je i koliko je na raspolaganju osoba koje su preboljele koronavirus, i koliko ih je sposobno i spremno dati krv za liječenje drugih oboljelih.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...