Za pola kilograma svježih datulja ne trebate potrošiti više od 20 kuna

Upoznajte meke i pjenaste “slatkiše” koji čuvaju srce i služe kao zdrava zamjena za šećer

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Ako još niste kušali svježe datulje, lako biste se mogli oduševiti, čak i ako niste obožavatelj sušenih. Meke i pjenaste, tope se u ustima i dovoljno su slatke da mogu poslužiti umjesto čokolade ako tražite zdravu zamjenu za slatkiše. Od onih koje se mogu kupiti u hrvatskim trgovinama zdrave hrane iranske su se pokazale najmekšima, a one iz Saudijske Arabije nešto su čvršće. Kvaliteta ovisi o proizvođaču pa ih isprobajte dok ne pronađete omiljene, no za pola kilograma ne trebate potrošiti više od 20 kuna.

Datulje potječu iz Mezopotamije, a danas rastu na suhim područjima Afrike i Azije, od Irana do Magreba te u Kefaloniji. Ti slatki plodovi palmi prodaju se uglavnom sušeni, ali i svježi, u manjim količinama.

Razloga da svaki dan pojedemo tri-četiri datulje je pregršt, ali glavni je taj da zadovoljimo želju za slatkišima uz zdravu namirnicu bez štetnih aditiva. Mogu se jesti same, puniti smjesom od marcipana i preliti čokoladom ili nasjeckati i dodati u zobenu kašu.

Pasta od datulja jedan je od omiljenih dodataka domaćim kolačima, palačinkama, keksima, ali i napicima poput kave ili čaja. U receptima pasta od datulja služi i kao zamjena za med, javorov ili agavin sirup. Od davnih dana datulje su se koristile kao prirodni zaslađivač zbog okusa i teksture koji podsjećaju na med.

Da biste napravili zdravu zamjenu za šećer, dovoljno je otkoštiti datulje pa ih natopiti vrućom vodom ili čajem, ubaciti u blender i dodati vode u kojoj su stajale koliko je potrebno da dobijete pastu ili namaz. Neki kuhari znaju ubaciti i cimet, vaniliju ili koricu citrusa. Domaći namaz od datulja u hladnjaku može trajati tjedan do dva, ili do tri mjeseca u zamrzivaču.

Imajte na umu da tri datulje imaju oko 90 kalorija pa ih ne treba jesti poput čipsa. No tri datulje bit će dovoljne da se opskrbite vitaminima, mineralima i vlaknima. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi, poboljšavaju probavu te čuvaju srce i krvne žile. Dobar su izvor željeza i magnezija, pomažu protiv upala u organizmu te štite mrežnicu oka, piše Pun kufer.

Ostavi komentar koristeći Facebook



 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar