Tisuće turista u Dalmaciji, Uskrs će na Viru provesti njih 600; “Ovdje se osjećamo sigurnije”

Najviše turista ima na otoku Viru. To je još uvijek “korona free” otok koji trenutno broji 600 turista, a u cijeloj Hrvatskoj ima ih 13.500, javlja Dnevnik Nove TV.

Barbara i Atila još su prije mjesec dana stigli u Hrvatsku pa se umjesto u stanu u Budimpešti, već neko vrijeme bude u vikendici na otoku Viru.

„Svi bi htjeli sada doći ovamo, naravno, ali malo trebaju pričekati“, kaže Atila i dodaje kako je pratio vijesti i pripremio obitelj za dolazak u Hrvatsku čim se epidemija pojavila u Kini.

U vrijeme kad u svijetu divlja pandemija koronavirusa, Vir je postao njihova sigurna oaza, javlja Dnevnik Nove TV.

„Turisti koji su se u trenutku proglašenja mjera zatekli na Viru sad su s nama tu i dijele sudbinu korona krize“ , kaže Kristijan Kapović, načelnik općine Vir.

Ovdje se osjećam sigurnije

„Ovdje se osjećam sigurnije nego u Mađarskoj, jer na Viru još nema zaraženih osoba“, kaže Barbara.

Iz virskog kriznog Stožera poručuju kako zaraženih nema jer se pridržavaju svih korona pravila. A ribarska pravila prije nekoliko dana prekršila su dvojica Čeha koji su nakon 20 sati potrage, pronađeni su na otvorenom moru, s povišenom temperaturom.

„Temperatura koja je došla je najvjerojatnije došla od te noći kad su bili na pučini, na otvorenom cijelu noć. Tijelo je reagiralo, ali nije ustanovljeno da je koronavirus bio prisutan“, kaže Antonio Vučetić, načelnik Kriznog stožera Općine Vir.

Sretno su Virani dočekali njihove negativne testove, a Uskrs će na Viru dočekati čak 600 turista, uglavnom „vikendaša”.

„Svi su oni dobrodošli, svi su oni evidentirani i svi su oni, svatko onaj tko mjesto prebivališta promijeni na više od 24 sata, spada u status turista“, objašnjava Srđan Liverić, direktor Turističke zajednice Vir.

No, među njima nisu samo Hrvati.

„A to je ta naša srednja Europa, tih 700-800 kilometara oko Vira, to su Slovenci, Mađari, Slovaci, Poljaci, Česi, Nijemci, Austrijanci, Bosna i Hercegovina, nešto što nas okružuje, što nam je blisko, što je…Vir je auto destinacija“, priča Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir.

Hrvatska privlačna gostima

A izgleda da je Hrvatska ipak ovoga proljeća mamac za goste. Trenutno u našoj domovini boravi 13.500 turista od kojih njih 3.800 iz inozemstva. Gotovo 10 tisuća Hrvata najvjerojatnije su spas od korone potražili u svojim vikendicama, javlja Dnevnik Nove Tv.

Najmanje njih boravi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se u nekim Županijama “bildaju” turističke brojke unatoč pandemiji.

Vikendaši su Zadarskoj županiji i u ovom korona razdoblju osigurali da bude jedinstvena županija u Hrvatskoj. Naime, u korona ožujku, ali u prvom kvartalu 2020. godine, 5 posto je više noćenja u odnosu na lani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...