Vlada će nas zadužiti 24 milijarde kuna zbog koronavirusa

Vlada je na sjednici u četvrtak dala suglasnost ministru financija, da uslijed nastupa izvanrednih okolnosti, ugovori dodatno zaduženje države na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala do najviše 24 milijarde kuna iznad iznosa utvrđenog Zakonom o izvršavanju državnog proračuna.

Uz to, ministar financija je ovlašten da u tu svrhu potpiše i odgovarajuće ugovore, istaknuo je na sjednici ministar financija Zdravko Marić.

Kako bi se zadržala odgovarajuća razina parlamentarne kontrola, Vlada će, na prijedlog ministra financija, o tom zaduženju mjesečno izvještavati nadležni saborski odbor za financije, rekao je Marić.

Člankom 35. Zakonom o izvršenju državnog proračuna, koji je usvojen krajem prošle godine kada i proračun za ovu godinu, utvrđeno je da se zaduživanje države može provesti na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala do ukupnog iznosa od 26,86 milijardi kuna.

No, s obzirom na situaciju s pandemijom/epidemijom koronavirusa, Vlada je u travanjskom paketu mjera za pomoć gospodarstvu izmijenila i Zakon o izvršavanju proračuna te omogućila ministru financija da se, uz suglasnost Vlade, zaduži i iznad tog propisanog iznosa.

Za takvo zaduženje ministar financija treba suglasnost Vlade, a o tomu će Vlada mjesečno izvještavati nadležni saborski Odbor za financije i državni proračun.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...