nove mjere

Vlada će spustiti cijenu struje, a raspravljalo se i o rezanju naknade za HRT

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Novi paket Vladinih mjera uključuje 4000 kuna pomoći poslodavcima po radniku kako ne bi davali otkaze.

Država pokriva i 1825 kuna doprinosa onima koji su zatvoreni.

Paket bi trebao biti izglasan u utorak, a po raspravi u Saboru, nema bojazni da neće biti potrebne većine.

24 sata saznaje da se već i u ovom paketu trebalo naći pojeftinjenje struje za građane i gospodarstvo što bi podnio HEP. Međutim, nije se uskladio model.

– Nije mogao samo HEP spustiti cijenu jer bi to bilo i kršenje tržišnog natjecanja, pa će se morati naći drugi model, vjerojatno smanjenje nekih od nameta u cijeni električne energije kako bi svi opskrbljivači bili u istom položaju. Bila je i ideja o više popusta za pogođenije krizom, ali vjerojatnije je da će biti linearno i jednako svima, kaže za list sugovornik upoznat s Vladinim planovima.

Nadalje, ozbiljno se raspravljalo i o rezanju naknade od 80 kuna za HRT.

Ta javna ustanova prikupi više od milijardu kuna godišnje od pretplate, ali oko toga traju rasprave i u samoj Vladi.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek kaže da su Vladine mjere iz novog paketa bolje nego prijašnje jer dobro adresiraju probleme gospodarstva, prvenstveno nedostatak likvidnosti. Ali upozorava da je nemoguće predvidjeti koliko bi mogao potrajati oporavak gospodarstva od ovog šoka jer će to zavisiti o tome koliko će potrajati epidemija.

– Ovdje nije problem u željama jer država zna da mora pomoći gospodarstvu, ali pitanje je koliko će država sve te mjere moći dugo financirati, a da ne dođemo na rub bankrota. Za njih ćemo se morati zadužiti, a s tim dugom ćemo se i mi druge zemlje, nositi jako dugo, kaže Vizek.

Ostavi komentar koristeći Facebook