Vlada najavila povratak djece u škole 11. svibnja, no bi moglo biti odgođeno

Vlada je prošlog tjedna izašla s informacijom da se djeca od 1. do 4. razreda osnovne vraćaju u škole 11. svibnja u sklopu treće faze popuštanja mjera. No taj datum je zapravo – uvjetan. Naime, još uvijek nije poznato pod kojim će se točno uvjetima vratiti ni hoće li se uopće tad vratiti u škole.

Za razliku od naše vlade, austrijska je izašla s konkretnim datumom i mjerama, a mi smo pokušali dobiti konkretne informacije kako će to izgledati u Hrvatskoj.

Capak obećao preporuke u četvrtak

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak danas je na konferenciji za medije izjavio da je HZJZ dovršio skicu preporuka za državnu maturu i rad škola.

“Skica je jutros data Ministarstvu, čekamo da daju komentare i u četvrtak ćemo definitivno objaviti smjernice i sve će biti poznato”, kazao je Capak.

I Divjak i Capak se služe brojkom od 13.5 učenika po razredu, ali ona zavarava

Ovdje treba napomenuti da su ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i šef HZJZ-a Capak, govoreći o povratku učenika u škole, naveli brojku od prosječno 13.5 učenika po razredu na razini cijele države. No, ta brojka je zavaravajuća i teško da može poslužiti kao dobar argument za povratak učenika u školske klupe.

“Sasvim sigurno učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika. Ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad”, rekao je tako Capak na današnjoj press konferenciji.

Naime, prosjek od 13.5 učenika po razredu je na razini cijele Hrvatske, što uključuje i (polu)praznu Liku i Slavoniju. U Zagrebu je, jasno, prosjek učenika po razredu znatno veći, pa se nameće pitanje kako bi veći broj učenika u razredu mogao održavati potrebnu fizičku distancu.

Zagreb anketirao roditelje: Čak tri četvrtine protiv povratka u škole 11. svibnja

Istovremeno, u Zagrebu, u kojem je specifična situacija jer su zbog potresa neke škole neuporabljive, čak su se tri četvrtine roditelja izjasnile protiv povratka u škole 11. svibnja. Grad Zagreb je svim osnovnim školama naložio da anketiraju roditelje jesu li za povratak djece na nastavu ili ne. Tako su odgovornost prebacili na roditelje, koji su se većinski odlučili da djecu ne šalju na nastavu.

“Temeljem rezultata informativne ankete provedene u 111 zagrebačkih osnovnih škola, u osnovnim školama Grada Zagreba 11. svibnja očekuje se nešto više od 8000 učenika, odnosno, jedna četvrtina ukupnog broja učenika osnovnih škola Grada Zagreba. Slobodni smo također izvijestiti kako se očekuje da će oko 3800 učenika pohađati i program produljenog boravka”, stoji u odgovoru Gradskog ureda za obrazovanje Indexu.

Prema njihovom odgovoru, da se zaključiti da će jedna četvrtina učenika ići na nastavu u školu, dok će tri četvrtine učenika ostati doma. Znači li to da bi učitelji trebali biti u školi s jednim dijelom razreda, a nakon toga provoditi online nastavu s ostalom djecom? Odgovor na to pitanje nemamo.

U Ministarstvu obrazovanja ne znaju ništa konkretno o povratku u škole, sve još visi u zraku

Puno je toga nejasno, a iz odgovora koji smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja također je vidljivo da ne znaju ništa konkretno, iako je vlada izašla s datumom povratka u škole i tako stvorila potpunu konfuziju među roditeljima, učenicima i nastavnicima.

“Kao što je rečeno na sjednici Vlade RH prošlog tjedna, donesen je zaključak o pedagoškom radu i mjerama uvedenim zbog suzbijanja pandemije koronavirusa i to na način da se provodi u tri faze. Povratak učenika i nastavnika u škole tek je u trećoj fazi stoga je jasno da njihov povratak u učionice ovisi o uspješnosti provedbe prve dvije faze, kao i o osiguravanju uvjeta u školama propisanim od strane HZJZ-a. Upute stručnjaka i epidemiologa iz HZJZ-a su u izradi, a po njihovom donošenju škole će, u suradnji s osnivačima i Ministarstvom, sukladno uputama trebati ostvariti propisane standarde za održavanje nastave”, stoji u odgovoru Ministarstva obrazovanja za Index.

Navode kako se, prema informacijama kojima raspolažu, očekuje da će u četvrtak javnosti biti dostupne upute stručnjaka iz HZJZ-a, nakon čega će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održati još jedan virtualni sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola te s osnivačima škola.

Ministarstvo obrazovanja: Moguće je da odgodimo povratak u škole najavljen za 11. svibnja

Nastavno na upute HZJZ-a razradit će se, kažu, planovi izvođenja nastave u učionicama te donijeti odluka vlade o promjeni modela izvođenja nastave za određene grupe djece i učenika.

“Dakle, 11. svibnja je određen kao prvi mogući datum u slučaju da se prve dvije faze realiziraju po planu te da se potom osiguraju svi uvjeti u školama propisani od strane struke. Kao što je ministrica Divjak već naglasila u svojim javnim istupima, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, produljenja provedbe neke od prvih dviju faza ili nemogućnosti osiguravanja uvjeta u školama do 11. svibnja – rok za povratak u učionice bit će odgođen”, kazali su nam u Ministarstvu.

Povratak u škole predviđen je za učenike razredne nastave za koje se, tijekom nastave na daljinu, obrazovni program emitirao na HRT-u 3, a u istom formatu Škola na Trećem emitirat će se, navode, do kraja nastavne godine.

“Konačno, u ovom trenutku ankete prema roditeljima po pitanju povratka učenika u škole nemaju smisla s obzirom na to da roditelji još uvijek nemaju informacije o uvjetima u kojima će njihova djeca boraviti u školama, a koje ovise o uputama HZJZ-a”, kazali su nam u Ministarstvu obrazovanja.

Austrijanci izašli s datumom i planom nastave u školama

Kao što smo već spomenuli u uvodu, škole će se u Austriji službeno otvoriti u petak, 15. svibnja, a nastava će praktično početi u ponedjeljak, 18. svibnja, najavio je austrijski ministar obrazovanja Heinz Fassmann.

Većina razreda bit će podijeljena u dvije grupe, od kojih će jedna pohađati nastavu od ponedjeljka do srijede, a druga u četvrtak i petak pa će se idućeg tjedna zamijeniti.

Učenici završnih razreda vraćaju se u klupe ranije, 4. svibnja, a ostali korak po korak počevši od 15. svibnja, objavila je vlada. Učenici od 15 godina i stariji koji nisu u završim razredima vraćaju se u škole 29. svibnja.

Zašto je naša vlada izlazila s datumom ako nemaju nikakav konkretan plan?

Hrvatska vlada sasvim sigurno nije trebala izlaziti u javnost s datumom povratka na nastavu bez prethodno razrađenog plana pod kojim će se uvjetima nastava provoditi. No nije prvi put da se tako ponašaju.

Sjetimo se i slučaja ugostitelja kojima su početkom epidemije dopustili rad samo za dostave, da bi tek naknadno izašli s uputama. I to nakon što su neke ugostitelje već zatvorili jer nisu radili prema uputama, koje u to vrijeme još ni nisu bile donesene.

Neven Budak: Djeca se ne bi trebala vratiti u škole dok god se pandemija ne obuzda

Predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a Neven Budak smatra da bi najbolje bilo ne slati djecu u školu dok ne budemo sigurni da je pandemija obuzdana, pa makar i do kraja školske godine.

“Vlasti u Zagrebu nemaju konkretne odgovore na to kako organizirati nastavu”

“Mislim da ne postoji dobar plan za povratak djece u škole, a i da uvjeti, pogotovo u većim gradovima, nisu dobri jer su razredi preveliki i ne postoji mogućnost osiguravanja uvjeta kakvi su potrebni s obzirom na pandemiju. Ako je ideja da se djeca vrate u školu, da roditelji mogu početi raditi, onda se možda trebalo pomišljati na drugačije modele, kao recimo plaćeni dopust za jednog roditelja ili, kao što će to u Italiji biti slučaj, angažiranje babysittera. U Zagrebu je dodatni problem uzrokovan potresom i čini mi se da ni vlasti u Zagrebu nemaju konkretne odgovore na to kako organizirati nastavu”, kazao je Budak za Index.

Dok je hrvatska vlada samo izašla s datumom povratka u škole, bez ikakvog jasnog plana, koji će tek naknadno objaviti, Austrija je, osim objave datuma povratka u škole, ujedno i predstavila plan po kojemu će se odvijati nastava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...