Vladine potpore moći će koristiti i tvrtke koje su otpuštale radnike

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava po kojoj će potpore za očuvanje radnih mjesta moći koristiti i tvrtke koje su otpuštale radnike prije stupanja na snagu travanjskog paketa Vladinih mjera, izvijestili su u nedjelju iz HUP-a.

“HUP pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava prema kojoj će na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak biti usvojena zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa travanjskih mjera Vlade”, navodi se u priopćenju.

Poslodavci podsjećaju da su još prošli tjedan trima ministarstvima uputili zamolbu da se drugi paket Vladinih mjera, u dijelu koji se odnosi na potpore za očuvanje radnih mjesta, omogući i svim malim i mikro poduzetnicima koji su otpustili radnike jer u prvom paketu nisu vidjeli perspektivu.

Malim i mikro poduzetnicima, kao što je HUP više puta naglasio, tada su bili potrebni otpisi svih davanja budući da odgode nisu bile dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i održe poslovi.

“Čim je objavljen drugi paket mjera HUP je od Vlade zatražio razumijevanje prema svim mikro i malim poduzetnicima koji su zbog prestanka poslovanja ili velikih teškoća bili primorani otpustiti radnike”, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Smatra da potez izvršne vlasti znači povratak radnika na svoja radna mjesta, ponovno pokretanje poslovanja i vjeru da se kriza može brže premostiti.

“Ova kriza uči nas koliko je važno čuvati vlastitu proizvodnju, razvijati i ulagati u vlastito znanje i vlastite resurse”, kazao je Majetić.

Iz HUP-a u priopćenju navode kako se detaljnije informacije o korištenju potpora očekuju početkom tjedna po završetku sjednice i odlukama HZZ-a.

Vlada je u četvrtak usvojila travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu među kojima je ona da se u postojećoj mjeri o isplati minimalne plaće od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 tvrtki za 400.000 radnika za ožujak, za travanj i svibanj iznos podigne na 4.000 kuna neto po radniku.

Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa, što na 4.000 kuna neto iznosi još otprilike 1.460 kuna, dakle ukupno 5.460 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...