WHO: “Ako izađemo iz izolacije prijeti fatalni povratak koronavirusa”

Prijevremeno ukidanje mjera ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati “fatalni povratak” pandemije, upozorio je u petak ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije”, istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njezino širenje ako izostanu potrebne mjere”, dodao je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

WHO razgovara sa zainteresiranim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.

Potrebno je kontrolirati prijenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje.

Također, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolirati rizik unošenja virusa iz inozemstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

“Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije”, istaknuo je Tedros.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...