Za pet dana ističe zabrana rada za ugostiteljske i druge objekte. Capak objašnjava što nas čeka nakon toga

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je objašnjavao što nakon isteka Vladinih mjera koje su zabranile rad ugostiteljskim objektima, frizerima i tako dalje, a pričao je i o mogućim posljedicama ovog uskrsnog tjedna.

Iako za pet dana ističu Vladine mjere, Capak kaže kako oni misle da još nije vrijeme za ukidanje tih mjera. “Ako bude 5 do 7 dana pad oboljelih, razmotrit ćemo relaksiranje mjere, ali samo dio njih. No, i tom slučaju svi će se morati pridržavati mjere distanciranja i drugih epidemioloških preporuka”, rekao je Capak.

KAD ĆE NAM SE ŽIVOT VRATITI U NORMALU?

WHO kaže da ne trebamo očekivati cjepivo u idućih 12 mjeseci pa je novinarka pitala Capaka koliko se naši životi mogu vratiti u normalu.

“Mislim da su to realna predviđanja. Bez cjepiva je scenarij takav da očekujemo da će kroz ljeto situacija biti nešto povoljnija jer kapljične infekcije ljeti jenjavaju. Po našoj procjeni tad bi trebalo biti manje oboljelih. Na jesen i zimu situacija ovisi o brojnim faktorima. Do ljeta sigurno nećemo steći kolektivni imunitet. Možda situacija bude kao sa Sarsom pa tako nestane i njegov mlađi brat”, kaže Capak.

USKORO TESTIRANJE VEĆEG DIJELA POPULACIJE

Najavio je i da su pri kraju pripreme za testiranje većeg dijela populacije. “Ti testovi ne mogu biti pouzdani za dijagnostiku, to su testovi koji pokazuju imunitet na bolest. Oni nam nisu takav prioritet kao dijagnostički, ali su nam važni da procijenimo prokuženost populacije, ali da vidimo i kakav je imunitet nakon preboljele bolesti. Mislim da će to biti za nekoliko dana”, rekao je Capak.

Na pitanje očekuje li povećanje oboljelih zbog Uskrsa, kaže kako se nada da toga neće biti. “Isto smo pratili i nakon potresa, tada se nije dogodilo povećanje. Ali potpuni pregled situacije bismo trebali imati za dva tjedna”, rekao je Capak.

Na pitanje mogu li se Hrvati nadati ljetovanju, kaže kako oni očekuju da će situacija na ljeto biti povoljnija. “Što se tiče turističke situacije, mi imamo puno bolju situaciju nego neke naše konkurentske zemlje. Što se tiče domaćih turista, oni će sigurno moći uživati na moru”, rekao je Capak a prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...