mjere će se popuštati u tri faze

Za tri dana otvaraju se trgovine odjećom, obućom, tehnikom, namještajem…

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Premijer Andrej Plenković sinoć je napokon otkrio datume kada će se popuštati mjere u Hrvatskoj.

No to je otprilike sve što zasad znamo, a hodogram ukidanja pojedinim mjera koji Hrvatska čeka danima, napokon bismo trebali dobiti nakon današnje sjednice vlade koja započinje u 13 sati.

No iako zasad znamo samo datume popuštanja mjera koje će se odvijati u fazama, a riječ je o 27. travnju, 4. svibnju i 11. svibnju, može se pretpostaviti što će se popuštati kojeg datuma.

Otvaranje neprehrambenih trgovina 27. travnja

U prvoj bi se fazi, u ponedjeljak 27. travnja, otvorila većina trgovina koje ne spadaju u prehrambene i one s higijenskim potrepštinama (ove koje spadaju u tu kategoriju su cijelo vrijeme otvorene). Riječ je, prema neslužbenim informacijama koje su se ovih dana mogle čuti, o trgovinama s tehnikom, namještajem, obućom, dječjom odjećom, možda i one s odjećom za odrasle, no vjerojatno bez uporabe kabina.

Moguće je da će se, kao u Istri, u ovom prvom valu otvoriti samo one trgovine koje imaju ulaz s javne površine, što bi značilo da će one u trgovačkim centrima zasad ostati zatvorene, no tek treba vidjeti hoće li rješenje iz Istre biti preslikano na cijelu zemlju. Otvorili bi se i autosaloni i servisi.

Već 27. travnja, očekuje se, produžit će se radno vrijeme trgovinama koje je sada od 8 do 17 sati.

Najviše popuštanja moglo bi biti 4. svibnja

4. svibnja će u Hrvatskoj krenuti druga faza popuštanja mjera.

Tog datuma ističe cijeli niz mjera koje su produžene proteklog vikenda.

Do 4. svibnja tako traju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti. Kako bi se odluka o zabrani rada trgovina koje ne spadaju u prehrambene i one s higijenskim potrepštinama trebala ublažiti već 27. travnja, 4. svibnja bi s radom mogli početi uslužni obrti poput frizera i kozmetičara, no uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Do tog datuma traju i stroge mjere na sprovodima i vjenčanjima koje propisuju da se oboje održava u krugu najuže obitelji, a to bi se nakon 4. svibnja moglo nešto ublažiti. Do istog datuma vrijedi i mjera o zatvaranju dječjih i sportskih igrališta, a od tog bi datuma mogla vrijediti nova, ublažena odluka, piše Index.

Opcionalan povratak učenika u škole

Do četvrtog svibnja produžena je i Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima što bi se također moglo naći među mjerama koje će se nakon tog datuma ponešto ublažiti.

Ako javni prijevoz, u prilagođenom obliku i pod strogim epidemiološkim mjerama, ne bude vraćen već u prvoj fazi, to bi svakako trebao biti slučaj u drugoj fazi.

U drugoj ili u trećoj fazi, 4. ili 11. svibnja bi se, prema nekim informacijama, dio školaraca vratio bi se u školske klupe. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dopiru informacije da bi se u školu tada vratili učenici nižih razreda osnovne škole, no, kao što se najavljivalo, povratak u škole bio bi opcionalan. Za koji god od dva datuma se vlada odluči, isto bi moglo vrijediti i za vrtiće.

Zadnja faza

Posljednja od tri faze, ona 11. svibnja, trebala bi značiti otvaranje kafića i restorana s terasama, a ako trgovine u šoping centrima do tada budu zatvorene, i one bi se tada trebale otvoriti.

Broj gostiju bi se limitirao prema kvadraturi terase, a udaljenost među stolovima morala bi biti dva metra. Ograničio bi se i broj ljudi koji mogu sjediti za istim stolom.

Što se šoping centara tiče, kad se u potpunosti otvore, i ovdje bi se morala poštovati socijalna distanca od dva metra među ljudima, piše Index.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar