Za tri dana otvaraju se trgovine odjećom, obućom, tehnikom, namještajem…

Premijer Andrej Plenković sinoć je napokon otkrio datume kada će se popuštati mjere u Hrvatskoj.

No to je otprilike sve što zasad znamo, a hodogram ukidanja pojedinim mjera koji Hrvatska čeka danima, napokon bismo trebali dobiti nakon današnje sjednice vlade koja započinje u 13 sati.

No iako zasad znamo samo datume popuštanja mjera koje će se odvijati u fazama, a riječ je o 27. travnju, 4. svibnju i 11. svibnju, može se pretpostaviti što će se popuštati kojeg datuma.

Otvaranje neprehrambenih trgovina 27. travnja

U prvoj bi se fazi, u ponedjeljak 27. travnja, otvorila većina trgovina koje ne spadaju u prehrambene i one s higijenskim potrepštinama (ove koje spadaju u tu kategoriju su cijelo vrijeme otvorene). Riječ je, prema neslužbenim informacijama koje su se ovih dana mogle čuti, o trgovinama s tehnikom, namještajem, obućom, dječjom odjećom, možda i one s odjećom za odrasle, no vjerojatno bez uporabe kabina.

Moguće je da će se, kao u Istri, u ovom prvom valu otvoriti samo one trgovine koje imaju ulaz s javne površine, što bi značilo da će one u trgovačkim centrima zasad ostati zatvorene, no tek treba vidjeti hoće li rješenje iz Istre biti preslikano na cijelu zemlju. Otvorili bi se i autosaloni i servisi.

Već 27. travnja, očekuje se, produžit će se radno vrijeme trgovinama koje je sada od 8 do 17 sati.

Najviše popuštanja moglo bi biti 4. svibnja

4. svibnja će u Hrvatskoj krenuti druga faza popuštanja mjera.

Tog datuma ističe cijeli niz mjera koje su produžene proteklog vikenda.

Do 4. svibnja tako traju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti. Kako bi se odluka o zabrani rada trgovina koje ne spadaju u prehrambene i one s higijenskim potrepštinama trebala ublažiti već 27. travnja, 4. svibnja bi s radom mogli početi uslužni obrti poput frizera i kozmetičara, no uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Do tog datuma traju i stroge mjere na sprovodima i vjenčanjima koje propisuju da se oboje održava u krugu najuže obitelji, a to bi se nakon 4. svibnja moglo nešto ublažiti. Do istog datuma vrijedi i mjera o zatvaranju dječjih i sportskih igrališta, a od tog bi datuma mogla vrijediti nova, ublažena odluka, piše Index.

Opcionalan povratak učenika u škole

Do četvrtog svibnja produžena je i Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima što bi se također moglo naći među mjerama koje će se nakon tog datuma ponešto ublažiti.

Ako javni prijevoz, u prilagođenom obliku i pod strogim epidemiološkim mjerama, ne bude vraćen već u prvoj fazi, to bi svakako trebao biti slučaj u drugoj fazi.

U drugoj ili u trećoj fazi, 4. ili 11. svibnja bi se, prema nekim informacijama, dio školaraca vratio bi se u školske klupe. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dopiru informacije da bi se u školu tada vratili učenici nižih razreda osnovne škole, no, kao što se najavljivalo, povratak u škole bio bi opcionalan. Za koji god od dva datuma se vlada odluči, isto bi moglo vrijediti i za vrtiće.

Zadnja faza

Posljednja od tri faze, ona 11. svibnja, trebala bi značiti otvaranje kafića i restorana s terasama, a ako trgovine u šoping centrima do tada budu zatvorene, i one bi se tada trebale otvoriti.

Broj gostiju bi se limitirao prema kvadraturi terase, a udaljenost među stolovima morala bi biti dva metra. Ograničio bi se i broj ljudi koji mogu sjediti za istim stolom.

Što se šoping centara tiče, kad se u potpunosti otvore, i ovdje bi se morala poštovati socijalna distanca od dva metra među ljudima, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...