Cestitka_Uskrs

Zrće bez partijanera, domaći zabrinuti; “Bilježimo ogromne gubitke, festivala sigurno neće biti”

Ako turista i bude, mjere opreza i preporuke epidemiologa morat će se poštovati. U restoranima i kafićima još je to i moguće, no u klubovima je teško zamisliti držati ljude na fizičkoj distanci.

Zrće je, za partijanere cijelog svijeta posljednjih godina nezaobilaznu lokaciju. Ugostitelji nisu previše optimistični, no lokale neće držati zatvorene. Zrće je pusto. Klubove prepune partijanera ove godine teško je zamisliti i ugostitelju koji klub na Zrću ima više od 30 godina. No, ne misli da će biti potpuno prazni cijelu sezonu.

“Mi se nadamo možda u kolovozu. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći. Naši partneri nisu otkazali sve partyje u kolovozu”, kaže Boris Šuljić, ugostitelj za RTL.

Prijašnjih godina gužva i zabava trajale su gotovo cijeli dan i noć. Ovo ljeto ugostiteljski će objekti najvjerojatnije raditi smanjenim intenzitetom i s manje osoblja.

“U normalnim bi okolnostima otvorili početkom svibnja, a kakva je sad situacija, očekujemo da ćemo otvoriti početkom lipnja. Pripremit ćemo se s ljudima i očekujemo puno manje gostiju, ali bit ćemo spremni na to”, priča ugostitelj Josip Šonje.

Predsezona, umjesto za doček prvih turista, u Novalji se ove godine koristi za radove.  Sređuje se riva, ali i ugostiteljski objekti. I apartmani su spremni, no rezervacija nema.

“Za srpanj i kolovoz rezervacije ostaju pa čak stižu i novi upiti za te mjesece. Puno manje, ali ima ih. Nadamo se da ta epidemiološka slika neće biti ništa lošija već bolja. Teško je prognozirati, ali sigurno će biti daleko lošija sezona nego što je očekivana. Tračak optimizma ostaje za srpanj, kolovoz i rujan, da bi ipak ti mjeseci nešto mogli učiniti od ove turističke sezone, kazao je za RTL Danas gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

No, mišljenja je da će biti nemoguće organizirati partyje po čemu je ovo mjesto upravo i poznato.

“Mislim da će biti nemoguće organizirati, ako se prate ove epidemiološke mjere, veća okupljanja pogotovo ona festivalskog tipa. Party sezona u smislu festivala biti će će vrlo upitna, gotovo nemoguća. Nisu svi festivali otkazani. Otkazani su oni u svibnju i lipnju. Vjerujem da će biti individualnih gostiju, pa i mladih. Ove godine će se preferirati obiteljski smještaj koji će sigurno imati šanse i to vjerojatno uz neke niže cijene. Sve ovisi o međudržavnim dogovorima i koliko će granice biti otvorene, kako će se provoditi taj režim testiranja i dolazaka gostiju. To će ovisiti o slici u cijelom svijetu”, smatra Dabo.

No Grad Novalja već sad bilježi ogromne gubitke.

“Već predsezona pokazuje da su gubici ogromni. I u privatnom i u javnom sektoru. Pao je proračun za nekih 70 posto. Poručio bih našim epidemiolozima i našem Nacionalnom stožeru da bi trebalo ipak više u svibnju i lipnju ući u rizik uza sve te mjere. Jer osim ovih virusa, jednako je bitno i psihofizičko stanje s obzirom na to da mnogi poduzetnici nisu sigurni hoće li opstati. Važno je kakva će biti situacija, to jest volja, želja i da neki poduzetnici u ovoj situaciji ipak opstanu. Mislim da ćemo morati puno više riskirati”, zaključio je.

A popularnost Zrća kao odredišta za partijanere najbolje se vidi u turističkim statistikama. 2005. Novalju je posjetilo nešto više od 92.000 turista, pet godina poslije gotovo 145.000, 2015. broj dolazaka penje se na 210.000, a prošle godine na više od 266.000.

Ove godine ni domaći ne očekuju turiste. Dio mještana, kojima zabava u klubovima i na ulicama smeta, raduje se tihom ljetu.

A bez njih ne mogu opstati oni koji od turizma žive.

“Kratkoročno ne može nitko biti optimist u ovoj situaciji. Dugoročno ja jesam optimist da će party destinacija, party turizam clubbing sigurno preživjeti i cijela industrija zabave naravno da će preživjeti”, pojašnjava Šuljić.

No, u istoj toj industriji zabave planira se dugoročno. Čim sezona završi, u rujnu i listopadu planiraju se zabave za iduće ljeto pa vlasnici klubova strahuju da bi im i iduća sezona mogla biti uništena ako se na globalnoj razini stanje s koronavirusom ne smiri.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...