Beroš: “Neću objaviti kraj epidemije, to je nova bolest!”

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da još neće u državi proglasiti kraj zaraze kao u Republici Sloveniji jer je u pitanju nova bolest i, kako kaže, izazovi su oko toga brojni.

Iako je Slovenija kraj “svoje” epidemije proglasila prije pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vrijeme.

“Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni” kratko je za 24sata odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“S ovim se u 25 godina rada nisam susreo”

Upravo je on epidemiju proglasio 5. ožujka, i to zato da se u sustavu na noge mogu dići različite službe, resursi, sve što je potrebno. Kod manjih, poznatih epidemija o službenom trajanju odlučuju epidemiolozi.

“Primjerice, kad smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija – traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo”, pojašnjava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

Vlada odlučuje

Je li se razgovaralo o proglašenju kraja epidemije korona virusa u Hrvatskoj on, kako kaže, ne zna.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak na to pitanje jučer nije odgovorio. Prije nekoliko dana je rekao da za proglašenje kraja HZJZ daje prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada.

“To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na temelju broja oboljelih”, rekao je Capak.

Dr. Kaić dodaje kako će u ovom slučaju kriterij biti i prestanak potrebe za mobiliziranim drugim, nemedicinskim resursima.

“Ne moramo nužno biti bez ijednog novooboljelog da bi se proglasio kraj”, kaže dr. Kaić.

I Slovenija je kraj epidemije proglasila u neobičnom trenutku, prva, i zasad jedina u EU. Prema pisanju tamošnjih medija, vlada je učinila to kako bi izbjegla nova davanja za pomoć gospodarstvu.

Masovno testiranje

U HZJZ su pristigli prvi uzorci krvi iz bolnica u svim regijama, u kojima su počeli testirati prisustvo antitijela na COVID-19. Testiranje će pokazati je li i koliko građana bilo u doticaju s virusom te koliki smo imunitet na njega stekli.

Uzimaju se uzorci krvi izvađeni iz bilo kojeg drugog razloga, a “vlasnici” o tome moraju biti obaviješteni i pristati na test. Dr. Kaić kaže da je onih koji odbiju malo, ali ih ima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...