Beroš: “Postojala je realna šansa da nam se dogodi Italija”

Gost Dnevnika na N1 televiziji bio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Nema vremena za slavlje”

“Nema vremena za slavlje, moramo biti oprezni i dalje, ali brojke koje su se desile jučer i danas mogle bi pokazati da epidemija jenjava, ali moramo biti oprezni. Svi govore i o drugom valu, a riječ je o novoj bolesti i moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred”, komentirao je Vili Beroš dobre brojke oko broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Kaže da postoje striktno epidemiološki kriteriji oko proglašenja kraja epidemije: “Po broju zaraženih i aktivnih slučajeva smo ok, ali otvaramo se, dolaze turisti, pa mislim da bi bilo prerano u ovom trenutku proglasiti kraj epidemije.”

“Sve mjere su brižno balansirane”

Ističe da nijednu mjeru nisu donosili naprečac i sve su brižno balansirane i donesene su u pravom trenutku, što pokazuju rezultati.

“Kada je postignuta određena razina epidemiološke sigurnosti, zbog svih segmenata života i gospodarstva morali smo početi postupno otpuštati mjere. Mislim da u tome nije bilo pogrešaka jer je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno dobra. No jasno je da moramo biti jako oprezni i pratiti zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje i biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novim okolnostima”, rekao je Beroš.

Na pitanje oko kritika da se sve otpušta zbog izbora kaže da nema odgovor zašto se epidemija događa u predizborno vrijeme, ali da u ovom trenutku epidemiološka slika dopušta održavanje izbornog procesa. Dodao je da uvijek postoji opasnost da se ona promijeni.

“Postojala je realna šansa da nam se dogodi Italija”

Odgovorio je na pitanje i što mu je bilo najteže u tri mjeseca: “Najteže je bilo u početku kada nismo znali kojim će putem epidemija krenuti u Hrvatskoj, postojala je realna šansa da se dogodi Italija, preopterećenost zdravstvenog sustava i velik broj preminulih, to smo na sreću izbjegli i to je bila osobno moja najveća bojazan.”

Nada se da će virus otići u povijest

Osobno se nada da će virus otići u povijest, a ako ne ode, kaže, morat ćemo se naviknuti na novo normalno i suživot s virusom. Vezano za turiste kaže da moraju brzo reagirati ako dođe drugi val pa će određeni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, poglavito duž Jadrana. Ističe da je zdravstveni sustav pokazao i snagu i fleksibilnost.

Osobno vjeruje da u slučaju novog vala neće biti mjera koje su bile jer su u prvom valu puno naučili o tome  kako se virus širi i koja je klinička slika, a sada bi odgovorili na drugi način, no upozorava – ako bi epidemiološka situacija to tražila, pribjegli bi i rigoroznim mjerama.

Zdravstvena inspekcija neće objaviti nalaz oko doma za starije u Splitu

Vezano za dom za starije u Splitu kaže da zdravstvena inspekcija u funkcioniranju zdravstvenog aspekta nije pronašla neka odstupanja u radu i sa zdravstvenog aspekta nije bilo propusta. “U ovom trenutku Općinsko državno odvjetništvo provodi izvide pa ćemo vidjeti. Stručne službe ministarstva u ovom trenutku nisu spremne dati izvješće jer su u tijeku izvidi ODO-a”, kaže i dodaje da je riječ o stvarima koje je već u nekoliko navrata iznio na presicama.

Kada je riječ o povratku zdravstvenog sustava u normalu, kaže da bolnice i dalje rade u posebnom modu koji je odredila epidemiološka struka.

“Virus je i dalje oko nas i među nama, imamo 118 aktivnih bolesnika i moramo biti krajnje oprezni kod prijema u bolnicu da se ne dogodi da netko tko možda i ne zna da ima virus uđe u bolnicu i nastane mikrožarište.”

Vezano za dugove bolnica kaže kako je jasno da je zdravstveni sustav funkcionirao u drugačijim okolnostima i mnoge usluge nisu pružene i u tom aspektu HZZO ima razloga ne isplatiti određene svote bolnicama.

Razgovori mogu riješiti najveći broj problema pa vjeruje da će se sve riješiti u razgovorima ravnatelja bolnica i HZZO-a. Svjestan je financijskih poteškoća u zdravstvenom sustavu pa se nada da će u novom mandatu riješiti i te probleme, a već ima ideju i kako ih riješiti.

Bit će na listi HDZ-a: “Timski sam igrač”

Oko izbornih lista kaže da je timski igrač i da predsjednik stranke i tijela stranke slažu liste pa se nada da će prepoznati njegov dosadašnji rad. Kaže da ne može komentirati u kojoj će izbornoj listi biti jer o tome još nisu razgovarali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...