Božinović objasnio kamo možemo ići izvan Hrvatske i tko sve može ući u zemlju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je jučer na presici Nacionalnog stožera kako se mijenja dosadašnja odluka o privremenoj zabrani prelaska granica.

Hrvatskim se državljanima, objasnio je Božinović, ovom odlukom omogućuje ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, a kada postoje poslovni razlozi i drugi gospodarski interes strani državljani će moći ući u Hrvatsku, kao i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

“Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište tu ili u drugim zemljama moći će ulaziti u Hrvatsku iz osobnih razloga ili kojih već”, dodao je. Nakon ulaska u Hrvatsku više neće biti obavezna mjera samoizolacije.

No, iako se sada iz zemlje može izaći, daljnji put ovisi o zemljama u koje se ide. Dio zemalja, među kojima su i neke susjedne Hrvatskoj i dalje imaju zatvorene granice.

Hrvatske granice se otvaraju, ali nećemo baš moći puno putovati

Nova će se odluka, potvrdio nam je ministar Davor Božinović, na granicama početi primjenjivati danas ujutro.

Ministra Božinovića pitali smo kamo hrvatski državljani mogu ići sada kad se hrvatske granice otvore i mogu li otići, recimo, do Ljubljane.

“O tome kamo hrvatski državljani mogu ići ovisi o zemljama koje su ih spremne primiti. Što se tiče Slovenije, nisam siguran, ali mi ćemo sa Slovencima sjeti na nekoliko razina idući tjedan. Ja ću sjesti sa svojim kolegom, slovenskim ministrom unutarnjih poslova. Pripreme su u tijeku, moraju još sjesti i epidemiolozi i razgovarat ćemo kako da jedni drugima pomognemo”, govori za Index Božinović.

Kako se može zaključiti prema onome što su objavile susjedne zemlje, u Sloveniju se može ući na većim graničnim prijelazima koji su ostali otvoreni, no obvezna je sedmodnevna samoizolacija nakon koje je propisano provođenje testa na koronavirus, osim onih koji su u tranzitu kroz tu zemlju. U Mađarsku se ne može ući, izuzev onih koji imaju zemljišta 40 kilometara od granice ili rade na drugoj strani granice. Osobe koje nisu državljani BiH samo iznimno mogu ući u tu zemlju, a oni koji se u njoj zadržavaju idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Ulazak u Srbiju iz Hrvatske dosad nije bio moguć, a sada je potreban PCR test, ne stariji od 72 sata, a u suprotnom je obvezna 14-dnevna karantena. U Austriju se može ući tek s certifikatom koji dokazuje da je osoba negativna na koronavirus, a koji ne može biti stariji od četiri dana, no kroz zemlju je moguć tranzit bez zaustavljanja.

Značajan broj zemalja EU dopušta ulazak građanima iz drugih članica, no treba pripaziti na pravila boravka u tim zemljama poput odredbi o samoizolaciji, dok je ulazak putnicima iz zemalja izvan EU u pravilu onemogućen. No Hrvatima bi dolazak do tih zemalja mogao biti izazovan s obzirom na restrikcije u susjednim zemljama i činjenici da se iz Zagreba trenutno može poletjeti samo za Njemačku.

Postavlja se i pitanje tko sve sada može ući u Hrvatsku.

Tko sve može ući u Hrvatsku?

“U ovom trenutku je najvažnije mi smo omogućili da u Hrvatsku dolaze oni koji ili imaju poslovne razloge, naravno da je naš cilj ovdje gospodarstvo. Hrvatski državljani mogu ući, strani državljani mogu ući kad imaju gospodarske ili druge opravdane razloge. Ako će netko uplatiti boravak u hotelu postoji mogućnost i da njega pustimo, Iz poslovnih razloga mogu ući i državljani izvan EU. Mi idemo prema liberalizaciji, mehanizme imamo, ali smo i nešto naučili i možemo reagirati kao u slučaju Brača”, rekao je Božinović i za Index potvrdio da se na Braču već počela primjenjivati zabrana kretanja između različitih mjesta na otoku.

Što se tiče sporazuma o slobodi kretanja unutar EU, bez mjera samoizolacije ili drugih restrikcija, Božinović kaže kako očekuje da će ipak pregovori svih 27 članica ići sporije te da se zato ide u bilateralne dogovore.

Danas odluka o ukidanju propusnica

Pitali smo ga i razmišlja li se o putnom balonu kakav su u EU prve uspostavile Litva, Latvija i Estonija.

“To bi bila nekakva intencija, no to ovisi o ukupnoj epidemiološkoj situaciji. Spremamo se da bude bolje i nadamo se da će biti bolje. Nama je malo ipak kompliciranije u odnosu na Baltik, tu je bilo žarište, ipak malo oprezniji. Koristimo svaku mogućnost normalizacije”, rekao je za Index ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na kraju je potvrdio da će se danas donijeti odluka o ukidanju propusnica, uz iznimku Brača gdje će, po donesenoj odluci, ograničavanje kretanja trajati 14 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...