Cestitka_Uskrs

Cappelli objasnio što će se dogoditi ako na ljeto poraste broj zaraženih

Gost RTL-a Danas bio je ministar turizma Gari Cappelli. Komentirao je plan Europske unije oko nadolazeće turističke sezone.

“Kako smo zemlja predsjedavatelj, normalno je da smo s nekim podacima bili upoznati i za vrijeme priprema, ništa posebno više nije. Htjeli smo dokazati da su mjere koje smo mi predstavljali prije integrirane u sve to skupa i da smo mi dobro i kvalitetno promišljali i prije nego su te mjere donesene na razini EU. Najbitnije je da se na neki način dopušta da tamo gdje postoje identične epidemiološke situacije, da možemo razgovarati bilateralno”, rekao je Cappelli.

Je li Hrvatska granice otvorila za strane turiste?

Na upit je li Hrvatska prije nekoliko dana u tišini otvorila granice turistima koji na ulasku u zemlju praktički samo trebaju reći da imaju rezerviran smještaj, kaže:

“Prvenstveno je bila namjera da otvorimo za one koji zbilja moraju ući u Hrvatsku i tu je na neki način dan prioritet ljudima koji su vlasnici kućica, plovila… Ogroman je pritisak bio. Onaj koji ima rezervaciju može ući u Hrvatsku, mora imati nekakav dokaz. No dok god se ne riješi i jedna i druga strana, nama je jasno da ima problem na povratku. Ovo nije klasično turističko otvaranje, nego gospodarski dio, da se pokrene, s dozom opreza i da se zna tko ide, gdje i kako. Mora dobiti neki vaučer, neki dokaz, bez toga se neće moći ući. No to nije bila intencija. Ovo sve je generalna proba pred ono bitno što će se dogoditi, a to ide u smjeru dogovora, naročito sa slovenskim kolegama i prijateljima. Intenzivirali su se razgovori, mislim da ćemo sredinom sljedećeg tjedna imati jedan kvalitetan dogovor gdje će se onda konkretnije razgovarati o onom pravom turističkom ulazu”, kazao je Cappelli.

Očekuje dolazak velikog broja slovenskih turista.

“Ja gledam cjelinu, vidjeli ste da se Estonija otvorila, gore tamo zemlje otvorile su balon i omogućile kretanje međusobno. Europska unija je rekla danas da se mora dozvoliti međusobno komuniciranje tamo gdje je to moguće. Ako mi dokažemo da je epidemiološka situacija slična, a je, ne vidim tu problem. Turisti će imati sve informacije, bit će jasno upoznati što, kako i gdje, imat ćemo sve moguće aplikacije, imat ćemo na stranicama, dat ćemo na sve moguće jezike. Ali to će biti praktički identične mjere na razini cijele Europe”, rekao je Cappelli.

Što ako se na ljeto poveća broj zaraženih?

Postavlja se pitanje što će biti ako se na ljeto pojavi rast broja zaraženih.

“Nikad nisam htio nazvati Hrvatsku korona-free destinacijom, nego jednom odgovornom destinacijom koja se na vrijeme znala organizirati. Ovo je jedan fleksibilan model otvaranja, ako dođe do rasta broja oboljelih, to ne znači da se Hrvatska cijela mora zatvoriti, ako se to dogodi u određenim regijama, onda ćemo se zajednički dogovoriti da se taj dio ograniči. Strani gosti će u toj situaciji imati objašnjen cijeli protokol”, rekao je Cappelli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...