stvaranje kombinatornih lijekova

Đikić rekao koja je opcija ako se uskoro ne nađe cjepivo

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima. To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1.

Rekao što će biti ako se ne nađe cjepivo

Znanstvenik ističe kako su poznavanjem informacija o virusima sve bolji u stvaranju novih lijekova, objasnivši kako ni za HIV i hepatitisa C nema cjepiva, ali postoje uspješni lijekovi.

“To je i cilj kod koronavirusa. Ako ne dobijemo cjepivo na vrijeme, da ćemo preko istraživanja dovesti do stvaranje kombinatornih lijekova koji ciljano djeluju na ovaj virus… Za HIV nam je trebalo 20 godina da pobijedimo bolest… Važno je da nađemo pravilan lijek za koronavirus”, kazao je, objasnivši da brzina nije toliko važna kao pronalazak lijeka, osobito u slučaju ako se pojavi koronavirus 3 ili 4 za pet ili deset godina.

Diljem svijeta popuštaju mjere.

“Pandemija je još uvijek ozbiljna globalna kriza, ne smijemo se opuštati. Trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način… i onda ćemo spriječiti nepredviđeni i nekontrolirani drugi val. Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo kao svijet biti i dalje oprezni.”

“Najslabija karika su političari”

Mjere popuštaju i u Hrvatskoj, a za Stožer kaže kako je dobro da se više ne pojavljuje svaki dan. “Dobro je da građani imaju osjećaj sigurnosti, da su dobro informirani i znaju kako se ponašati”, rekao je i dodao da je važno unaprijediti sustave testiranja te da se ono radi preko državnih institucija.

Ako dođe do drugog vala, Đikić ističe da se “trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko”.

Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže. “Koga političari slušaju, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama”, pita se Đikić.

“Kada vidite danas na svijetu, od Amerike, preko Europe, pa i u Hrvatskoj, najslabija karika diljem svijeta bili su političari. I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike u struku. Ako se nastavi situacija, nadajmo se da će se Stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa… Političari nikoga ne slušaju, vidite i kako se ponaša političar vodeće zemlje u svijetu”, zaključuje.

Gostovao i na RTL-u

Ivan Đikić bio je gost RTL-a Danas.

Na pitanje što to znači na konkretnom primjeru, Đikić odgovara, slično kao u ranijem intervjuu, da će to pomoći u stvaranju lijekova, a koji mogu doći prije cjepiva.

“To je više timski uspjeh. Pokazali smo što se događa u ljudskim stanicama kad virus uđe i kako iz tog znanja možemo doći do lijekova”, kazao je Đikić,

Na pitanje koliko smo bliže lijeku ili cjepivu, kaže da možemo doći do lijeka.

“U svakom slučaju smo bliže znanju pa kroz ispitivanja možemo doći do lijeka. Lijekovi možda dođu prije cjepiva. Cjepivo čekamo za godinu dana. Nadamo se da ćemo svladati koronavirus putem lijekova”, jasan je.

“Svako kliničko ispitivanje je nezahvalno predviđati. Sva ispitivanja su ubrzana. Sve to bilo je nezamislivo prije godinu dana”, kaže.

Na pitanje treba li cjepivo za COVID-19 biti obvezno, Đikić odgovara da ne treba.

“Ako se razvije sigurno i djelotvorno cjepivo, bit će prepušteno ljudima da odluče hoće li se cijepiti. Ne smije biti prisile. Siguran sam da će se ljudi sami odlučiti za cijepljenje”, rekao je.

Ostavi komentar koristeći Facebook