Divjak otkrila koliko se djece vraća u škole i vrtiće; “Ravnatelji i učitelji su odgovarali roditelje”

Glavna promjena u ponedjeljak čeka učenike i djecu u vrtićima, barem dio njih. Nakon mjesec i pol, škole i vrtići opet otvaraju svoja vrata, no samo za neke. Je li sve spremno u školama? Na to je pitanje za Dnevnik Nove TV odgovorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kako je rekla, prema podacima koje ima bit će oko 4500 učenika, a u vrtićima će biti možda i tri puta više djece.

“Očito je s malom djecom veći problem ako roditelji rade. Međutim, ono što je problem za škole, od roditelja smo dobili pritužbe da su ih ravnatelji i učitelji odgovarali od toga da djecu šalju u škole, ali to nije dobro i to stvarno nije odgovorno ponašanje. Odgovorno bi bilo da se radi prema svim onim uputama koje su dobili”, kazala je Divjak za Dnevnik Nove TV.

Dodaje kako je teško reći zašto se to događa. “Dva mjeseca izolacije očito je učinilo svoje. Ali mi moramo svi biti odgovorni i dati obol ovoj situaciji da izađemo čim prije iz nje”, istaknula je.

“Ako tražimo da nas liječnici prime što prije na preglede, ako tražimo da nas prodavačica usluži u dućanu ili da rade građevinski radnici, onda sigurno moramo da njihova djeca imaju nastavu, pogotovo ova mala djeca za koje je takva procjena da mogu u sigurnim uvjetima biti u školi”, objasnila je Divjak.

“Djeca nisu ranjiva skupina”

Na roditeljima je velika odgovornost kad se radi o povratku njihove djece u školske klupe.

“Djeca nisu ranjiva skupina u ovoj situaciji, barem je takva procjena stručnjaka. Što se tiče uputa HZJZ-a, oni su jasni, samo je trebalo dati izjavu boluju li djeca od određenih bolesti da je roditelj upoznat s time kako dijete treba pripremiti za školu i da su roditelji zaposleni. Izjava se odnosila samo na to”, navela je.

Što se tiče zaposlenih roditelja koji su tek u petak dobili obavijest da od ponedjeljka više ne rade od doma pa im djeca moraju krenuti u školu, smatra da će sve biti u redu.

“Istina je da smo mi našim zaposlenicima, barem što se tiče javnim službi, javili da se očekuje povratak na radna mjesta. Odluka Vlade je za sve službe bila već u četvrtak na Vladi, no od ranije je bilo jasno da se očekuje normalizacija rada od 11. svibnja što znači da kod kuće ostaju samo oni koji jesu rizične skupine, a za ostale se osiguravaju uvjeti da rade”, istaknula je Divjak.

“Ja sam sigurna da se ti roditelji mogu javiti svojim školama, mogli su to u četvrtak i petak, i ravnatelji će uvažiti tu situaciju”, navela je.

Nedostatak higijenskih sredstava u školama

Što se tiče nedostatka higijenskih sredstava u pojedinim školama, kaže kako su osnivači ti koji daju novce, a ravnatelji moraju kupiti sredstva za dezinfekciju.

“Dva mjeseca su materijalni troškovi školama bili minimalni, sigurno se to može osigurati. Ja sam imala sastanak s osnivačima prošli tjedan. Nitko od osnivača nije govorio o tome da ne može financijski osigurati ono što je potrebno u školama. A i lokalni Stožeri civilne zaštite su organizirani da, ukoliko negdje nešto nedostaje, da to nadomjeste”, kazala je Divjak.

Matura je za mjesec dana

Maturanti su pod velikim stresom. Ministrica Divjak smatra kako je sve spremno za oko 33.000 maturanata.

“Sigurno ima onih do kojih nisu sve informacije dolazile. Ja ih sada sve pozivam, imamo posebnu Viber grupu Maturanti 2020. gdje se redovito dobivaju sve informacije što se tiče samog pisanja mature i svega što je uz to vezano”, navela je Divjak.

“Sada je jasno – matura je za mjesec dana. Prvi blok su obavezni predmeti, kroz dva tjedna su izborni predmeti. Zašto je tako? Zato što moramo osigurati da učenici završe, pogotovo gimnazijalci, s obaveznim predmetima jer im to predstavlja završetak srednje škole”, objasnila je.

Navodi da će učenici, primjerice iz BiH, to riješiti prema nekom od različitih scenarija koji postoje.

“Oko 1000 učenika dolazi konkretno iz Bosne i Hercegovine, tu postoje različiti scenariji, a sve ovisi o tome kako će se razvijati priča s otvaranjem granica. Ako se granice otvaraju, onda je sigurno jednostavnije, ukoliko se ne otvore, onda moramo vidjeti kako je sa samoizolacijom, ali ti scenariji se također razrađuju i u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i sa Stožerom”, zaključila je Divjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...