Dva trgovačka lanca potvrdila da otvaraju vrata ove nedjelje

Na odluku o otvaranju trgovina ovu nedjelju reagirali su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine Hrvatske upozorivši kako se time krši odredba Zakona o radu prema kojoj se radnike o radnom vremenu treba obavijestit tjedan dana prije. Ako poslodavac ne postupi sukladno ovoj odredbi čini prekršaj, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 61.000 do 100.000 kuna, istaknuli su iz sindikata.

Poslodavci, pak, najavljuju da će većina dućana u nedjelju biti otvorena.

“Većina trgovaca okupljenih u HUP-Udruzi trgovine radit će nedjeljom. Zakon o radu članku 66. propisuje da poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika”, navode.

Aktualna Covid -19 situacija, ograničavanje i zabrana rada trgovina u zadnjih nekoliko mjeseci te nedostatak financija poduzetnika svakako je iznimna situacija koja zahtijeva i angažman radnika, kao što se navodi u Zakonu u radu, a objava Stožera od utorka nije donesena na vrijeme da bi trgovci mogli s njom planirati tj. radi se o izvanrednoj odluci, smatraju u HUP-u.

S internet stranice najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma doznaje se da će u nedjelju, 31. svibnja, biti otvorena većina njihovih prodavaonica.

Radit će u već u ovu nedjelju i trgovine Lidla.

– Lidlove trgovine će nastaviti raditi nedjeljom, tako da ćemo biti otvoreni već ovu nedjelju, 31. svibnja, odgovorili su iz Lidla.

Iz ta dva trgovačka lanca napominju da njihove trgovine neće raditi blagdanom i praznikom pa tako neće raditi u ovu subotu, 30. svibnja, na Dan državnosti.

Trgovački lanci Pevex i Kaufland ranije ovoga tjedna su izvijestili da neće raditi ni u subotu ni u nedjelju.

Predstojeći vikend u potpunosti je slobodan za djelatnike ta dva trgovačka lanca, koja će ponovno početi raditi nedjeljom od 7. lipnja nadalje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...