Epidemiologinja otkriva postoji li opasnost da se otvaranjem granica ponovo razbukta zaraza

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i jučer se čekalo. S popuštanjem epidemioloških mjera u Hrvatskoj i Sloveniji živnuo je promet.

“Vraćamo se odmah danas, ali doći ćemo opet na more”, rekao je Tomaž iz Slovenije za Novu TV. Gotovo dva mjeseca puste hrvatske ceste ponovno su pune vozila. Povremeno se čekalo i na Krčkome mostu.

U Hrvatskoj trenutačno, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, boravi 12.000 turista, četiri tisuće domaćih i osam tisuća stranih. Očekivanja od sezone su velika.

“Sedmi i osmi mjesec za sad ljudi nisu otkazivali, ali nisu dolazile niti nove najave, ali zato peti i šesti mjesec puno toga je nažalost otkazano”, rekao je Boris Latinović, direktor TZO Dobrinj.

Marjana iz Slovenije opisala je postupak na graničnom prijelazu pri ulasku u Hrvatsku. “Upisali su nas, skenirali, pitali gdje ćemo biti nastanjeni, uzeli broj telefona, dali upute za kretanje za izbjegavanje nenužnih kontakata”, otkrila je.

Osjeti se povećanje broja stanovnika, vidi se da su počeli pristizati prvi gosti. Nisu te gužve ni nalik onim lanjskima, ali život se polako vraća. Vraća se i na kvarnerske otoke koji su uz Gorski kotar cijelo vrijeme trajanja epidemije bili korona free zone.

Tko kontrolira turiste? 

Turiste koji ulaze u Hrvatsku kontroliraju djelatnici granične policije. Zato su se stvarale gužve na graničnim prijelazima. Kontroliraju se vozačke dozvole, skeniraju se osobne iskaznice. Kontrola jednog vozila traje i po deset minuta. Putnicima se uzimaju adrese, brojevi telefona i upoznaje ih se sa epidemiološkim pravilima u Hrvatskoj.

Đulija Malatestinić, predsjednica Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije otkriva postoji li opasnost da se otvaranjem granica i popuštanjem epidemioloških mjera razbukta zaraza. Objasnila je i kome idu prikupljeni podaci.

“Podaci se uzimaju kako bi imali kontrolu nad ovom situacijom i dolaskom turista, svjesni da moramo dopustiti ovu cirkulaciju. Svi podaci se uzimaju kako bi se oni imali za kasnije. Sve te osobe dobivaju letak s uputama tako da znaju što se od njih očekuje kada ulaze u zemlju”, izjavila je epidemiologinja za Novu TV.

Ipak još uvijek postoji strah da se ne bi ova dobra epidemiološka situacija pogoršala, pa je javnost podijeljena oko dolaska turista i oko popuštanja mjera. Sve je manje oboljelih, u Primorsko-goranskoj županiji sada je samo 13 oboljelih. Epidemiologinja upozorava kako mjesta zadovoljstvu ima, ali ne i opuštanju.

“Imamo dvostruko manji broj novooboljelih od prosjeka u RH. Ovi dobri rezultati nisu došli slučajno. U našoj populaciji nema slobodne cirkulacije virusa. Ovo je izazov za struku. Dolaskom osoba iz stranih zemalja, to nas dovodi do toga da budemo još oprezniji, još budniji”, kazala je.

Za sada su Hrvatska i Slovenija jedne od rijetkih europskih država koje su popustile epidemiološke mjere za svoje državljane, ali i strance. Epidemiologinja otkriva kada će to učiniti druge nama turistički zanimljive države poput Italije, Austrije, Njemačke?

“Vjerujem da od lipnja možemo očekivati pojačan dolazak tih gostiju, pa i onda našu budnost i aktivno ponašanje svih onih koji provode epidemiološke mjere”, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...