Gordon Ramsey upozorava na najveću grešku koju mnogi rade kod pripremanja kajgane

Većina ljudi bez razmišljanja soli tučena jaja prije nego što od njih napravi kajganu. Međutim, da je u tom trenutku u njihovoj blizini profesionalac poput chefa Gordona Ramsayja, sigurno bi dobili prikladnu jezikovu juhu. Soljenje zamućenih jaja prije nego što se izliju u tavu jedna je od najvećih grešaka pri pripremi kajgane, upozorio je jedan od najslavnijih chefova, jer će tako ovo jelo postati vodenasto i posiviti.

No, izgleda kako ova tvrdnja ipak ovisi o ukusu, a pokušao je to obaranjem Ramsayjeve tvrdnje dokazati kulinarski stručnjak Daniel Gritzer te usput došao do zaključka što je presudno za najbolju kajganu.

Ovaj je stručnjak uzeo u obzir informaciju da sol, umjesto da uzrokuje razdvajanje jaja i čini jelo vodenastim, zapravo jaja čini tvrđima. Znanstveno objašnjeno, sol potiče jaja da koaguliraju brže što može dovesti do toga da budu čvršća.

Kako bi dokazao kako zapravo sol utječe na jaja Gritzer je odlučio ustanoviti koliko dugo jaja mogu biti izložena soli odnosno koliko ta duljina može utjecati na teksturu i okus završenog jela. Prema Gritzeru, što su jaja duže izložena soli imaju više vremena za koaguliranje pa bi prema toj teoriji jaje koje je soli izloženo najdulje vremena trebalo biti i najtvrđe odnosno najčvršće. Griter je za potrebe eksperimenta zamiješao pet setova od tri jaja od kojih je svaki set začinio s 1/ 8 žličice soli. Međutim, sol je imala različitu duljinu djelovanja u setovima i to po 60, 30, 15, 5 i 0 minuta prije termičke obrade.

Rezultati njegovog eksperimenta zapravo nisu bili previše uzbudljivi. Sva su jaja imala isti okus i gotovo su izgledala isto. ”Ako ništa drugo, jaja u kojima je sol bila dulje vrijeme bila su sočnija i nježnija od jaja u kojima je sol bila kraće”, zaključio je Gritzer.

S obzirom na rezultate, ispada kako se za savršenu kajganu ne trebaš zamarati soljenjem već vremenom termičke obrade jaja. Pobrini se da jaja ne budu previše pečena, jer Grirtzer kaže kako je pravovremeno uklanjanje tave s plamena ključno za savršenu kajganu.

Međutim, Gritzer ipak napominje kako svi imamo različite kriterije pa ono što se nekome čini sočno i nježno, drugima može značiti vodenasto. Stoga o vlastitom ukusu ovisi kojeg ćeš slavnog kuhara poslušati, sve dok na vrijeme svoju kajganu makneš sa štednjaka, piše Miss7.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...