HZJZ izdao preporuke o obveznom cijepljenju; Evo što ne smijete odgoditi

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno treba nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju, ističe HZJZ.

To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, primarno hripavca i ospica. HZJZ navodi da revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duže razdoblje, ali predlažu revakcinacije do kraja svibnja.

Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već u svibnju, odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Preporučuje se da se prilikom provedbe cijepljenja osigura da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, odnosno omogućiti posebne termine za cijepljenje djece, koje roditelji trebaju poštivati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...