Istraživanje Harvarda: “Koronavirus će na ljeto usporiti, a onda slijedi drugi val”

Znanstvenik Gordan Lauc na Facebooku je podijelio vijest o istraživanju američkog sveučilišta Harvard koje je potvrdilo da bi koronavirus mogao biti sezonalan.

“Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu potvrdila je pretpostavku o značajnoj sezonalnosti SARS-CoV-2 virusa. Vrijeme nije naravno jedini faktor tako da se ne treba baš potpuno opustiti i vratiti na staro, no ova vijest budi nadu da opuštanje mjera koje se sada događa neće dovesti do novog vala pandemije. To vjerojatno isto znači da bismo što prije trebali otvoriti škole i omogućiti djeci da imaju normalan kraj školske godine.

Za one koji po medijima viču da su stroge mjere bile pogrešne, ovo je loša vijest, jer potvrđuje da bismo bez odlučnih mjera u ožujku imali jako eksponencijalni rast zaraženih i puno mrtvih i bolesnih u Hrvatskoj.

Ovo je loša vijest i za one koji se zalažu za zadržavanje ili ponovno uvođenje strogih mjera, jer pokazuje da su u ovo doba godine dovoljne i vrlo blage mjere opreza”, napisao je Lauc.

Što je otkrila studija Harvarda?

Veliko istraživanje koje su proveli Harvard, MIT i druge institucije proučavalo je kako vremenski uvjeti, točnije porast temperature i vlažnosti, utječe na širenje koronavirusa, prenosi Washington Post.

Proučavali su 3.739 lokacija diljem svijeta i zaključili da prosječne temperature iznad 25 Celzijeva stupnja znatno smanjuju rizik od infekcije. Svaki dodatni porast temperature od 0,6 stupnjeva iznad te razine povezan je sa smanjenjem od 3,1 posto u reproduktivnom broju virusa, nazvanom R0. To je prosječan broj novih infekcija koje generira svaka zaražena osoba. Kada R0 padne ispod 1, epidemija počinje nestajati.

No, kako napominju znanstvenici, kao i svako slično istraživanje dosad, i ovo je potvrdilo da ljeto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju. Znanstvenici napominju kako će se koronavirus vjerojatno ponašati kao SARS i MERS, odnosno da će slabjeti tijekom toplijeg vremena, ali i da to znači da će nakon ljeta rasti broj infekcija na jesen.

David Heymann, profesor s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, upozorava da ovakve studije treba uzeti s velikim oprezom.

“To su istraživanja u laboratoriju, nisu stvarne situacije. Iz dana u dan svjedočimo prijenosu virusa COVID-19 u većini dijelova svijeta, čak i u tropskim područjima”, rekao je Heymann.

Što se tiče istraživanja utjecaja vlažnosti zraka na širenje virusa, studije su pokazale da se virusi poput koronavirusa i virusa gripe brže šire po suhom zraku, dok veća vlažnost zraka dovodi do toga da kapljice virusa brže padaju na tlo i kraće se zadržavaju u zraku.

Capak: Drugi val je izvjestan

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je drugi val epidemije izvjestan.

“Samo su dva scenarija ako virus ne nestane ili se promijeni – ili kolektivni imunitet ili cijepljenje. Cjepivo nije izgledno unutar godinu dana.

Preko ljeta će doći do pauze. Ako virus bude sezonski, kao gripa, vrlo je izgledno da se na jesen vraća taj drugi val. Ako nastavimo s ovakvom dinamikom, onda će ostati dovoljan broj osjetljivih osoba da se bolest opet pokrene”, rekao je Capak u nedavnom intervjuu za AlJazeeru, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...