predebeli su ali i zadovoljni životom

Istraživanje; Hrvatski učenici dosta puše, piju alkohol i ne vole ići u školu

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Hrvatski učenici ne vole školu, predebeli su, no zadovoljni životom i češće od prosjeka žive s oba roditelja, pokazalo je međunarodno straživanje o zdravstvenom ponašanju učenika koje je u utorak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, istraživanje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj je anketirano 5169 učenika i učenica u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Istraživanje je pokazalo da hrvatski trinaestogodišnjaci najviše ne vole školu, prehrambene navike su loše u sve tri dobne skupine s visokim udjelom predebelih trinaestogodišnjaka te smo vrlo visoko po problematičnoj upotrebi društvenih medija.

U dobi od 15 godina naši su učenici među zemljama s najmanjom dnevnom konzumacijom voća i povrća.

Hrvatska je visoko na ljestvici po broju trinaestogodišnjaka koji su prijavili maltretiranje drugih preko društvenih medija, dobivanje zlobnih instant poruka, objava, e-pošte ili tekstualnih poruka.

Podaci o rizičnim ponašanjima – pušenju i pijenju alkohola pokazuju zabrinjavajuću situaciju, ali ipak bolju nego 2014. godine.

S druge strane, prema nekim smo pokazateljima među 10-ak zemalja s najpovoljnijom situacijom kao što je život s oba roditelja, zadovoljstvo životom, subjektivna procjena odličnog zdravlja, nizak udio pothranjenih učenika te nizak udio spolno aktivnih petnaestogodišnjaka. Tako je Hrvatska pri dnu ljestvice po podacima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula među tinejdžerima.

Istraživanje je obuhvatilo zdravstveno ponašanje učenika – pranje zubi, prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, debljinu, vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja, te društveno okruženje s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciju putem modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.

Međunarodna publikacija po prvi put prikazuje cjelovite podatke za 2018. godinu za sve zemlje uključene u istraživanje, provedeno je 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike te je globalno anketirano 227.441 učenika.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar