Iz vojarne Zemunik 33. hrvatski kontingent upućen na Kosovo

Iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku danas je upućen 33. HRVCON u operaciju potpore miru NATO-a KFOR u Republici Kosovo

33. hrvatski kontingent (HRVCON) upućen je u ponedjeljak 11. svibnja 2020. iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u operaciju potpore miru NATO-a u Republici Kosovo KFOR (Kosovo Force).

Pripadnici su upućeni sa dva helikoptera Mi-171 Sh na čelu sa zapovjednikom zrakoplovne sastavnice 33. kontingenta pukovnikom Dubravkom Radićem, zapovjednikom 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i kapetan posade na helikopteru Mi-171 Sh.

Kontingent je ispratio načelnik stožera 93. krila HRZ-a pukovnik Boris Panić, koji je istaknuo kako HRZ u misiji u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009., sa ljudstvom i po dva helikoptera Mi-8 MTV1 ili Mi-171Sh. “Kontingent je u potpunosti spreman za provedbu zadaća u području operacije i siguran sam kako će dostojanstveno predstavljati Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku u ovoj misiji”, istaknuo je pukovnik Panić

Pukovnik Radić poručio je kako je kontingent dobro pripremljen, iskusan i spreman za novu misiju. “Obilježje ove misije je što su svi pripadnici sastavnice proveli dvotjednu karantenu u skladu sa predviđenim epidemiološkim mjerama, svi su testirani prije upućivanja i potpuno spremni krećemo kako bi dali svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije”, naglasio je pukovnik Radić.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području aerodroma Slatina u Prištini, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba.

Tekst i foto: HRZ, Marinko Karačić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...