Jadranska magistrala slavi 55. rođendan; “To je bila senzacija, cesta je značila novi život”

Prošlo je 55 godina od puštanja u promet Jadranske magistrale. Cesta je iz korijena promijenila život priobalnih mjesta, ali i ekonomiju te društvo u cjelini, jer napokon se povezao sjeverni i južni Jadran, donosi HRT.

Iako je s godinama i zbog autoceste prema Splitu magistrala izgubila na prometnoj važnosti, polako sve više dobiva na turističkoj. Bio je to velik trenutak za sve. Puštanju u promet Jadranske magistrale svjedočili su mnogi – od, tadašnjih, republičkih i lokalnih rukovoditelja do građana. 818 km ceste gradilo je više od 10 tisuća radnika.

– To je bila senzacija iz razloga jer ta cesta značila je novi život. Postala je žila kucavica ovog dijela naše zemlje.

Tih vremena prisjeća se naš proslavljeni motociklist, kao i putovanja brodom, do tada jedinom vezom između sjevernog i južnog Jadrana.

– Nama je put, posebno mladima, bio interesantan. Mi bi bili na palubi, pa makar bilo i loše vrijeme, puhala bura, ništa nam to nije smetalo, a put je trajao nekoliko sati, puno duže nego što traje danas, kazao je Igor Eškinja.

Magistrala je promijenila i ekonomiju i društvo. U Svetom Jurju nedaleko od Senja o povijesti nam priča Željko.

– Donijela je život u mjesto. Mjesto se dosta razvijalo jer je i planina bila puna ljudi, a magistrala nas je sve povezala. Bilo je i radnih mjesta i nekoliko tvornica, samo mjesto je imalo 1500 ljudi, rekao je Željko Jurčenko, Sveti Juraj.

S nekadašnjih 400 područna škola pala je danas na samo 20 učenika. Sve što je magistrala donijela, autocesta je odnijela.

– Naš dio je izgubio dosta otvaranjem autoputa jer svi turisti većinom se drže oznaka autoputa i idu njime, a samo pojedini svrate simo, istaknuo je vlasnik autokampa, Sibinj Marin Tomljanović.

A oni koji svrate zbog prekrasne panorame ostaju bez daha.

– Izgubila je cesta na svom prometnom značenju, ali sve više dobiva na turističkom, koji je prepoznat od strane turista, posebno motociklista, naglasio je direktor TZ-a Senj Viktor Samaržija.

Pa je TZ grada i županije izradio i brošuru s moto rutama, a koliko je magistrala atraktivna govore nam i ove zaljubljenice u motore.

– Obožavamo ju, predivno je, melem za oči.

Pa, u ovo vrijeme poslije pandemije možda je i to jedan od načina kako vrednovati ono što imamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...