Kako će izgledati izbori u doba korone? Osobe u samoizolaciji glasat će kod kuće

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije, a nastavno na odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor koji će biti održani 5. srpnja.

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je da je novina ovih izbora situacija borbe protiv epidemije koronavirusa koja ih tjera na drugačije alate.

Tako će za instruktivne sastanke na kojima biračka tijela upućuju u o obveze i izborni proces koristiti informatičke tehnologije, odnosno radit će putem webinara.

Izborni skupovi i prikupljanje potpisa nisu u ingerenciji DIP-a

Na pitanje kako će ići posebne mjere na izborima, u kampanji i tijekom političkih skupova, Sessa je rekao;

“Imali smo kontakte s HZJZ-om na kojima su im objasnili specifičnost izbora u onom dijelu koji se tiče provedbe, naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacija propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti, dat ćemo preporuke koje će biti naslonjene na preporuke zdravstvenih vlasti koje su za njih nadležne. Što se tiče izbornih skupova i prikupljanja potpisa, to je više u nadležnosti zdravstvenih vlasti nego DIP-a jer nemamo nikakve ingerencije nad time”.

Sessa kaže, održavanje skupova i pridržavanje mjera nadirat će oni koji inače nadziru pridržavaju li se građani mjera.

Osobe u samoizolaciji glasat će kod kuće

Osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti.

“Po proceduri će glasati za taj oblik glasanja uz mjere zaštite koje ćemo propisati na preporuku zdravstvenih vlasti. Ne treba od toga raditi mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana. Jedna od preporuka je da se pojedinom općinskom povjerenstvu te osobe najave tri dana ranije”.

“HZJZ daje upute za šetnje po Jarunu, trebali bi i za stranačke skupove”

Sessa napominje da će DIP dati upute za prijem kandidacijskih lista, a za stranačke skupove i slične aktivnosti upute bi trebao dati HZJZ.

“Kao što daju i za koncerte, javne skupove, šetnje po Jarunu. Mi ih samo možemo moliti da to učine i priopćenjem apelirati na razum i da se toga svi pridržavaju. Nemamo ovlasti narediti neke mjere”.

O zaštitnoj opremi na biračkim mjestima, dezinfekciji kemijskih olovaka

“Postoje državne zalihe zaštitnih sredstava, obratili smo se Vladi da ih osiguraju na biračkim mjestima. Građani se moraju držati preporuka. Odredit ćemo hoće li se na biračkom mjestu dezinficirati kemijske olovke ili će građani nositi svoje”.

“Pozivamo građane da budu strpljivi i da racionalno iskoriste 12 sati”

S obzirom na to da će čitav proces glasanja vjerojatno trajati duže no što bi inače trajao, Sessa apelira na strpljivost.

“Svaki birač će morati više vremena provesti na glasanju, to uključuje čekanje u redu, fizičku distancu. a pretpostavljam da će manje birača istovremeno moći biti na biralištu. Apeliram da budu strpljivi, da ne koriste tradicionalno vrijeme između 11 i 13 sati i nakon 17 popodne. Pokušajte racionalno iskoristiti svih 12 sati na dan izbora”.

Glasanje u inozemstvu

Sessa kaže da je Ministarstvo vanjskih poslova traženja dozvole od stranih zemalja da se izbori tamo provedu te da će se, u onim državama koje to dopuste, morati poštovati određene mjere.

“Konkretno gdje će biti izbori, a gdje ne, ne znam. Ako neka zemlja neće dozvoliti glasanje, osobe ga neće moći ostvariti. To je pitanje reciprociteta, ako neka zemlja ne dozvoli glasanje , Hrvatska bi mogla učiniti isto na svom teritoriju. To je stvar diplomatskih procesa”.

Što ako se epidemiološka situacija pogorša?

Sessa kaže, taj most će prijeći kada do njega dođu. Za odgodu nisu nadležni, već za provedbu izbora kako su raspisani te da ih nadgledaju.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor za 5. srpnja 2020. godine.

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine, priopćeno je iz Ureda predsjednika, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...