Koliko je građana prohodalo koronu? Serološko testiranje uskoro i u Zadru

Nakon što je HZJZ počeo serološko testiranje koje bi trebalo dati dugoočekivani odgovor o raširenosti koronavirusa u našoj populaciji, odnosno, koliki je postotak građana prokužen, uskoro ćemo iste podatke imati i za Zadarsku županiju. Potvrdio je to dr. Alan Medić tijekom konferencije za medije Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

U Zadru će se također provoditi serološki testovi, u dogovoru s mojim ravnateljem i mikrobiološkim laboratorijem Zavoda za javno zdravstvo. Testovi će doći negdje sredinom šestog mjeseca i onda će početi i serološko testiranje ljudi na našem području.

Tko će se testirati?

Tko će se testirati, vidjet ćemo. U svakom slučaju osobe koje su već preboljele da vidimo kakav je njihov imunološki odgovor. Zatim osobe koje su rizične i koje su bile u njihovim kontaktima, tako da ćemo tu vrstu serološkog testiranja sigurno uskladiti s nacionalnim Stožerom jer je važno da dobijemo što bolju sliku i uvid u to koliko je zaista naše populacije imuno, odnosno, prokuženo.

Jednom ste rekli da je jedna trećina zaraženih u našoj županiji asimptomatska. Je li to potvrđeno?

Da, ono što je važno, asimptomatski kliconoša je manje zarazan kliconoša nego što je to aktivan bolesnik. Vi ste najviše zarazni tamo negdje sedmi ili osmi dan, od početka inkubacije, ali onda najbolje i štitite svoju okolinu. Ako je netko kliconoša i ima pozitivan nalaz i nakon 28. dana, on se također smatra vrlo malo ili ništavno zaraznim. Po napucima HZJZ-a, osoba koja nakon 28 dana bude pozitivna, može se normalno kretati, jedino ne smije biti u kontaktu sa bolesnima i imunokompromitiranima. Takvu osobu nadziremo, ne smije raditi u bolnicama i domovima umirovljenika, ali smije otići npr. kupiti nešto ili do ljekarne, rekao je Medić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...