Kreću serološka testiranja; 125 tisuća Hrvata je bilo zaraženo?

U klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” počela su prva serološka testiranja zaposlenika.

Sam test traje dvadesetak minuta, ali će im rezultati stići kada se testiraju svi.

Testiranje počelo u Klinici za infektivne bolesti

Nakon tog testa znat će se tko se virusom zarazio i oporavio odnosno tko je sve razvio antitijela, a koliko je ljudi prošlo isti proces u cijeloj zemlji mogli bismo saznati sljedeći tjedan.

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je za RTL Danas kako su testiranja u Klinici počela jučer. “Danas je drugi dan testiranja, a rezultati će biti kompletirani i objedinjeni kada se uzmu uzorci od svih naših zaposlenika. Očekujemo za tjedan ili 10 dana”, kazao je Puljiz.

Kakvo je stanje u zemljama koje su provele testiranje? 

Testiranja su provele Slovenija i Češka u kojima je prokuženost između 2 i 4 posto.

“Prema službenim podacima, dosad od početka epidemije u Sloveniji je testirano nešto manje od 60 tisuća stanovnika. To je uzorak populacije nešto manje od 3 posto ukupno, a prokuženost je oko 2 do 4 posto. To je relativno niska prokuženost”, rekao je i objasnio da to znači da je od 2 do 4 posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s bolesti covid-19.

“Drugim riječima, više od 95 posto populacije još uvijek nema stečenu imunost na covid infekciju”, kazao je Puljiz i dodao da za Hrvatsku očekuje rezultate slične onima iz Slovenije.

“To nam govori da moramo biti oprezni i da moramo čuvati sebe i bližnje. Moramo se držati preporuka i načela Nacionalnog stožera”, kazao je Puljiz i napomenuo da je ovog tjedna počela druga faza ublažavanja mjera.

“Oprez! Još uvijek, najvjerojatnije, više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, još uvijek nema stečenu imunost na SARS-Cov-2 virus”, rekao je Puljiz.

125.000 Hrvata bilo je zaraženo?

Ako se to pokaže točnim, znači da je oko 125.000 Hrvata bilo u doticaju s virusom, odnosno bilo je zaraženo.

“Naravno, to su te brojke. Ali, potrebno je ipak kod nas provesti testiranje. Možda ne na tom postotku uzorka da bi onda mogli objektivizirati. Vidimo da su slični rezultati dobiveni i u Češkoj pa očekujemo da će takvi biti i u našoj državi”, rekao je Puljiz.

Progovorio je i o broju pacijenata u Klinici.

“Danas imamo tek 22 hospitalizirana pacijenta, sedma je u Jedinici intenzivnog liječenja. Peta, a povremeno je i šesti na aparatu za umjetnu ventilaciju. Jedan pacijent je na aparatu za ECMO. Ostali pacijenti na otvorenom odjelu su relativno stabilni”, zaključio je Puljiz za RTL.

Je li moguće da je virus i ranije bio u Hrvatskoj?

Ivan Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti za Dnevnik Nove TV rekao je da od oko 700 testova zaposlenika ne očekuje velik broj pozitivnih jer su uspostavili dobru zaštitu djelatnika.

Vezano za otkriće u Francuskoj da se virus pojavio mjesec dana od prvog službenog slučaja, rekao je da postoji mogućnost i za Hrvatsku, ali da nije vrlo vjerojatno s obzirom na to da smo rano uspostavili test, krajem siječnja.

Vezano za mogući drugi val epidemije na jesen, rekao je da do njega može doći uslijed otvaranja granica i putovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...