Markotić odgovorila što ako usred sezone poraste zaraza i hoće li biti drugog vala

Prva žena Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Virologinja iz Srbije Ana Gligić danas je kazala da drugog vala koronavirusa neće biti.

“Zahvalila bih se profesorici Ani Gligić. Ona je vrhunski virusolog i zahvaljujem se na pohvalama koje je uputila i meni osobno i Klinici i cijeloj Hrvatskoj. Dala je puno dobrih izjava i opservacija o svemu tome. I mi smo cijelo govorili da je jedan od scenarija da se virus može ponašati kao sariji brat virusa Sars i odjednom odustati i odlučiti da se dalje ne širi na način kako se on širio i kako se ponašao. Ipak nas to upozorava da moramo još biti oprezni. Dvije stvari su jako važne za takvu procjenu. A to je hoće li se cijeli svijet uspjeti negjde do jeseni većim dijelom osloboditi tog virusa. Imamo još zemalja gdje imamo eksponencijalni rast. S druge strane, u obzir treba uzeti velike fluktuacije stanovništva, putovanja zbog turizma i ekonomije i svega drugog. Danas, bez problema, u roku sedam ili osam sati možete doći s jednog kraja svijeta na drugi i prensete što god hoćete”, kazala je Markotić.

“Bila bih oprezna i rekla da još uvijek postoji visoka vjerojatnost i drugog vala, ali i ovo što je rekla profesorica Gligić”, kazala je Markotić.

Što ako se usred sezone pojavi više slučajeva zaraze?

Odgovorila je i na pitanje što će se dogoditi ako se tijekom ljeta i turističke sezone u nekog gradu pojavi veći broj slučajeva zaraze.

“Hrvatska ima dugu tradiciju, od 14. stoljeća, kada je uvela karantenu. Prva na svijetu se znala ponašati i prema putnicima i drugima. U tom će se slučaju ponoviti slične mjere. Ako se negdje pojave slučajevi i oni se grupiraju, epidemiološke službe će izaći na teren, identificirati bolesnike i njihove kontakte, potencijalne rizike i prema tim rizicima i obimu pojave infekcije će odlučiti koje epidemiološke mjere su potrebne da bi se ograničilo i zaustavilo. Dosad smo bili uspješni, a vjerujem da ćemo i dalje”, kazala je te dodala kako bi bilo dobro da turisti koji dolaze imaju putna osiguranja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...