Markotić: “Teoretski je moguće da je netko u Hrvatskoj imao koronavirus i u prosincu”

Na konferenciji Nacionalnog stožera Alemka Markotić komentirala je vijest da su Francuzi saznali da su koronavirus imali u prosincu prošle godine, puno prije negoli se bolest službeno pojavila u Europi.

Je li moguće da je i kod nas bilo zaraženih prije prvog detektiranog bolesnika?

Pročitala sam da je to bilo krajem 12 mjeseca, jedna osoba je bila u kontaktu s radnicima u Kini. Epidemiološki je to očekivano. To je faza gdje će svi pretraživati svoje banke seruma. I Hrvatska će to istraživati. Mi smo skoro 20 dana i nešto više radili testove bez ijednog pozitivnog. Teorijski je moguće da je netko bio u kontaktu s nekim zaraženim već prije, kazala je.

Markotić je opisala kako izgleda potraga za cjepivom.

U ispitivanju je 71 cjepivo. Jako je puno lijekova, niti jedan od njih dobio prolaznu ocjenu za učinkovitost, prije par dana je to dobio Remdeseivir. Taj lijek nije pokazao jače nuspojave i ima izvjesne pozitivne učinke. Sigurno do jeseni neće biti ispitano cjepivo koje će se moći proglasiti sto posto neškodljivim ili učinkovitim. Prije nego što prođu tri godine ne možemo biti sigurni da je neki lijek ili cjepivo sto posto učinkovit ili neškodljiv, zaključila je je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...