Mijenja se osobna, dokumente ćemo potpisivati mobitelom ili tabletom, evo detalja

Na današnjoj sjednici vlade ministar unutarnjih poslova kazao je da se novim zakonom uvelike mijenja osobna iskaznica.

“Osobne iskaznice nakon stupanja zakona na posebnom čipu će sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima “, rekao je Božinović.

“Navedeno zahtjeva uredba EP-a i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, a koja je stupila na snagu u kolovozu prošle godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od kolovoza 2021. godine”, obrazložio je Božinović.

“Sukladno odredbama Uredbe izmjenama i dopunama zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, dakle trajno, na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta 70 godina starosti. Za građane s navršenih 70 godina starosti osobna iskaznica će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada”, rekao je.

“Izgled osobne iskaznice mijenja se s odredbama Uredbe tako da će ona na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu, u plavom pravokutniku, okruženu sa 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju EU”, rekao je.

Tim promjenama, rekao je Božinović, omogućilo bi se korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobitelima, ne samo na osobnim računalima.

“Daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobitela ili tableta”, rekao je, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...