Cestitka_Uskrs

Mjere za studente; U zgradu s izmjerenom temperaturom i uz pojačano održavanje higijene

HZJZ je izdao preporuke za nastavu na visokim učilištima u kojima poziva da se proces učenja nastavi na daljinu, da sveučilište studentima ustupi potrebnu tehniku, udžbenike i nastavna sredstva ako ih nemaju, te da se nastava u ustanovi organizira uz mjere socijalne distance.

Neophodno je organizirati da svaka skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji, da se stolovi/mjesta za rad razmiču tako da studenti provode vježbu ili slično na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metra, a ako studenti mijenjaju stol, odnosno mjesto za rad, ono se između dva korištenja mora prebrisati dezenficijensima, te svaki student mora oprati ruke dezinficijensom prije pristupa stolu/mjestu za rad.

Prostorije trebaju biti što veće površine i visine, prozračne i osunčane, vratima odvojene od prostorija u kojima borave druge skupine i u njih treba izbjegavati ulazak drugih osoba.

Preporučuje se izvođenje nastave tjelesnog odgoja na otvorenom ili u zatvorenom prostoru s odgovarajućom distancom te se takva vrsta nastave organizira samo ako je nužna za nastavni proces.

Kao u drugim prilikama, studenti dolaze s izmjerenom tjelesnom temperaturom i uz pojačano održavanje higijene, koriste dezinficijens na ulazu u zgradu i slijede upute s protuepidemijskim mjerama.

Prostorije se provjetravaju najmanje dva puta dnevno minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska studenata, ili se ostavlja otvoren prozor ako to vremenske prilike dopuštaju. Dodirne površine kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, radne površine, tipkovnice, konzole, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinski upravljači, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke dizala te druge površine koje dodiruje veći broj ljudi neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake smjene a najmanje dva puta dnevno, kaže se.

HZJZ izričito preporuča izbjegavanje korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja osim ako nije nužno zbog vremenskih i drugih prilika.

Ako se provođenje nastave i ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod studenta i nastavnika nije nužno ali se preporučuje, kaže se.

Pristupnik kojemu je neophodna podrška osobnog asistenta ima pravo na takvu pomoć uz obavezno poštivanje obaveza osobnog asistenta. Zbog njihovog zdravstvenog stanja za ove studente postoji povećani rizik zaraze te je još važnije za njih osigurati nastavu i polaganje ispita na daljinu, ističe se u preporukama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...