Mural u čast dvorani Jazine; Lisak: “U gradu košarke svaki prolaznik je kritičar”

“It’s not important wherever you win or you lose, but that we will love you forever” samo je jedna od poruka koja svjedoči o beskompromisnoj ljubavi i odanosti voljenom klubu, napisana na transparentu koji se zavijorio svojedobno u Krešinom domu iz Tornadovog sektora.

Unatoč neslaganju vjernih navijača i uprave kluba, unatoč ponekom rezultatskom podbačaju, “košarka je ovdi sve”.

Vrijeme epidemije prekinulo je utakmice i naprasito nam ukralo onaj užitak odlaska na dvoboje.

No, odani navijači iskoristili su ga kako bi gradski javni prostor obogatili još jednim muralom posvećenim legendarnim Jazinama, najstrastvenijem razdoblju zadarskog košarkaškog ludila.

Njegov autor zadarski je umjetnik Jure Lisak.

Kako je nastala ideja za ovaj mural u uvali Jazine?

Ideja se rodila među navijačima, točnije u udruzi Tornado. Ono na što se ciljalo je istaknuti jedan neponovljivi sentiment, a sve u čast dvorani Jazine. Dečki su mi predstavili ideju, zajedno smo iskomentirali detalje izvedbe i vrlo brzo smo krenuli na posao.

Je li velika odgovornost u gradu košarke primiti se takvog zadatka?

Definitivno, ljudi su jako osjetljivi na detalje u nečem za što su sentimentalno vezani pa kritike nisu rijetkost. Važno je čuti te ljude koji komentiraju, osluškivati odakle ta kritika dolazi i da li realno mogu što učiniti po tom pitanju ili ne. Nekoć bi puno emotivnije primao te kritike, no vremenom se uho izbaždari pa stvari teku opuštenije. Izvedba murala je po tome specifična – licem u lice se nalaziš s kritičarima kojima je mural i namijenjen, a to je svaki prolaznik.

Koji detalj prikazuje sam mural?

Kroz razgovor s pripadnicima Tornada primijetio sam da je cilj murala materijaliziranje uspomene na legendarnu dvoranu Jazine. Košarka je za Zadrane uvijek bila i ostala prva ljubav što se tiče sporta, a na fotografiji se jasno vidi i ekspresija navijača koji pažljivo ispraćaju akciju igrača, a i njihov broj i natiskanost pokazuju o kakvim je vremenima i o kakvim emocijama riječ. KK Zadar, Jazine i navijači odnosno Tornado neizbrisiv su i trajan pečat Zadra, ako hoćete i jedna od zlatnih stranica tisućljetne povijesti Zadra. Odabir ove fotografije za mural i mjesto njegove izrade znak je da današnje generacije navijača njeguju duh prošlosti i cijene ono što su velikani poput Kreše ostavili povijesti zadarskog sporta u nasljeđe i to je zapravo ono što ovaj mural simbolizira.

Koliko vremena se radi na jednom ovakvom slikovnom svjedočanstvu?

Cijeli posao se može sumirati na vrijeme od oko 35 sati rada na slikarskom dijelu, tome prethodi kraće vrijeme za pripremu.

Gdje si izučio ovu tehniku rada?

Počeo sam se grafitima baviti kao 15-godišnjak i to grafitima u smislu stiliziranih slova izvođenih isključivo sprejem na zidu. To je bilo 2003. godine. Grafiterstvo i navijanje su često komplementarne aktivnosti i uvijek nastojim naglasiti međusobnu podršku i poštivanje na sceni. Moram priznati da se nikad nisam smatrao aktivnim navijačem i takav način života spoznajem upoznavši Gavru koji je tada kvalitetno vodio udrugu navijača. Zajedno smo napravili niz grafita i murala po gradu uvijek uz podršku kvarta u kojem smo radili. Navijačka sloga je jedan hvale vrijedan mehanizam čije pozitivne aktivnosti treba uvijek podržati. Grafite nastavljam raditi uz manje i veće pauze i kroz studentske dane, a i danas se uvijek rado odazovem ovakvim lokalpatriotskim narudžbama. Ipak je izvedba murala i natpisa jedna od usluga JZL obrta pod kojim djelujem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...