5. srpnja

Napokon poznato; Milanović objavio datum izbora!

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Predsjednik Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, prema kojoj će se izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja
Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine.

Očekuje se da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora u uvjetima epidemije koronavirusa, s mjerama zaštite za sudionike, birače i osobe koji će izbore provoditi.

Podsjetimo, na predstojećim parlamentarnim izborima bira se 10. saborski saziv sa 151 zastupnikom, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Imena kandidata moraju se naći na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije, te birači, a tada govorimo o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu da bi bile pravovaljane. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Potpisi birača moraju se prikupljati isključivo na obrascu čiji će sadržaj i oblik propisati DIP. Naime, prijedlozi lista moraju DIP-u prispjeti u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba biti najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna.

Za sve koji se spremaju na parlamentarne izbore važno je znati da su troškovi kampanje zadani. Po listi, odnosno kandidatu ne smiju prijeći milijun i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 milijuna kuna, piše Tportal.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook