Neotkrivena izlet destinacija nadomak Zadra; Degustirajte vina, uživajte u vrhunskoj hrani i pogledu na arhipelag

Koliko ste puta projurili državnom cestom D306 od Zadra prema Viru i obrnuto i primijetili veliku reklamnu butelju vina s natpisom “Kraljevski vinogradi? Vjerujemo da mnogo puta. Za Kraljevske vinograde ne moramo mnogo govoriti, najbolja vina, mnogobrojne nagrade… No jeste li vidjeli da upravo ispod tog natpisa na butelji koja stoji uz cestu na skretanju za Petrčane stoji i natpis Restoran? Vjerujte nam da smo se i mi iznenadili na poziv direktorice marketinga Kraljevskih vinograda.

– Zar vi tu imate restoran i može se sjeti i pojesti?, začuđeno smo pitali.

Upravo ovo vrijeme kada je fizička distanca bitna ili bi barem trebala biti bitna, vrijeme kada smo se odvikli od nekih svakodnevnih navika poput svakodnevnih odlazaka na kavu ili u shopping, a vrijeme u zatvorenim prostorima zamijenili smo s boravkom u prirodi, Kraljevski vinogradi pravi su izbor za vas. Ono što prvo oduševljava su vinogradi. Vinogradi su na slikovitim padinama iznad Petrčana i Punta Skale te su podignuti u ekstremnim uvjetima, na kamenitom tlu s optimalnim nagibom na jugozapad i stalnim strujanjima zraka, kako s mora tako i s Velebita.

Vrhunska kvaliteta grožđa iz kamenog vinograda, izvrstan okus vina plod su posebne mikroklime, njegova položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, prosječno 2600 sati godišnje. Kraljevski vinogradi trenutno raspolažu s 40 hektara vinograda na dvije lokacije i ukupno 300.000 loza sa sljedećim sortimentom: Crljenak (zinfandel), Plavac mali i Pošip te (manje količine sorti: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Plavina, Žilavka, Chardonnay, Sauvignon bijeli, Muškat žuti.)

Dolazeći na sam cilj kod kušaonice vina, na prvu oduševljava fenomenalan pogleda na sam vinograd, Petrčane, Zadar i zadarski arhipelag. Kažu da se za vrijeme lijepog vremena vide svi zadarski otoci. Zar to nije odlično? Kao da vam je sve na dlanu, a zamislite tek zalazak sunca s ove pozicije, vjerujemo kako je čarobno, no ovaj put ga nismo dočekali, što ne znači da nećemo uskoro doći i uživati.

DEGUSTIRAJTE VINA, UŽIVAJTE U HRANI, BICIKLIRAJTE  ILI ŠETAJTE VINOGRADOM

– Prednost Kraljevskih vinograda je ta što sam vinograd ima čak 7 km biciklističkih i pješačkih staza koje možete koristiti bez dodatnog dopuštenja. Nakon što ste se umorili i ožednjeli vrijeme je da posjetite kušaonicu vina gdje možete degustirati sva vina iz ponude Kraljevskih vinograda. Cijene su pristupačne, a vina vrhunska. Pravi ih je gušt degustirati uz prekrasan pogled i miris lavande i bilja koje jugo raspuhuje kroz cijelo imanje. Ljubazno osoblje i enolozi uvijek će vam ispričati zanimljivu priču o vinogradu te o vinu koje degustirate, što će dodati jednu posebnu notu cjelokupnom doživljaju i uživanju u vinu.

Degustacija 3 vina – 30,00 kn

Degustacija 5 vina – 50, 00 kn

Degustacija 5 vina i 5 zalogajčića – 110, 00 kn

Osim u degustaciji vina, možete uživati i u gotovim jelima ili hladnim platama. Dok vi ispijate vino ili kavu, djeca se mogu igrati na ogromnoj velikoj zelenoj livadi ili pak na boćalištu. U svakom trenutku djeca su vam na vidljivom mjestu pa nema brige da će im se nešto dogoditi, a vi možete sjeti i na drvene klupice uz livadu i uživati u pogledu.

Ako niste znali, na ovom prekrasnom imanju, možete i organizirati razne svečanosti poput svadbe, krštenja rođendana, korporativne proslave i slično, no za to je potrebna prethodna rezervacija termina na telefon 023/644-193 ili na e-mail [email protected].

Iskoristite vikend i zaputite se na jednodnevni izlet u Kraljevske vinograde, neće vas razočarati što ujedno potvrđuju i priložene fotografije. Kako kažu da slika govori tisuću riječi.

Pustit ćemo vas da uživate u fotografijama i već sada isplanirate svoj izlet, jer u Kraljevske vinograde ne dolazite samo zbog vina, jela ili šalice kave – dolazite odmoriti tijelo i dušu.

A za kraj kako bi vas pripremili na samu degustaciju vina, donosimo vam kratki tekst “kako pravilno degustirati vino”. Uživajte!

KAKO PRAVILNO DEGUSTIRATI VINO

Degustacija vina kod nas se često naziva i ocjenjivanje osjetilima vida, njuha, opipa i okusa. Osnovna osobina svega živog je osjetljivost na podražaje, ali ni jedno živo biće, pa ni čovjek, ne može potpuno osjetiti svijet, nego zapaža samo ograničeno područje, često ne sve ono što je značajno za njegov život. Kažemo, doživljajni svijet je ograničen, ali pri tom znamo da, iako su mogućnosti svih ljudi manje više podjednake, one nisu iste. Neke su osobe kadre zapaziti ono što druge ne zapažaju. Tu sposobnost one duguju zdravim i istančanim osjetilima i najviše školovanju.

Priprema vina za degustaciju obuhvaća veći broj radnji od pravilnog uzimanja prosječnog uzorka, do njegova temperiranja na najprikladniju temperaturu (a ta je za bijela vina i specijalna vina oko 10, za ružice oko 14 a za crna vina oko 16°C, dok se pjenušci rashlađuju na temperaturu od 7 do 9°C). I red degustacije utječe na sud degustatora, pa se stoga, kao i kod posluživanja, iznose redom prije bijela, a zatim ružičasta i crna, i tek, na kraju pjenušava i specijalna vina. Mlađa se degustiraju prije starijih, suha prije slatkih itd. Uvjeti dobre degustacije, čiste, svijetle i zračne prostorije, od osobitog su značaja, jednako kao i čista, nebrušena i bezbojna čaša odgovarajućeg oblika.

Vino je neizostavan dio dobre večere, druženja ili samo opuštene večeri – no poznavanje vina i osnova degustiranja svaku će od tih situacija učiniti još boljom!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...