Nove mjere ponovno zbunile roditelje; Je li povratak u školu obavezan ili ne?

Prema školama mogu krenuti sva djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, tako kažu najnovije upute Zavoda za javno zdravstvo. Ni ovaj put nije prošlo bez konfuzije – roditelji se pitaju imaju li izbora ili je sad već obveza poslati djecu u škole?

Nove upute – ravnateljima su nove glavobolje. “Jako puno upita od učitelja i od strane roditelja dolazi. Pa evo, mogu vam i pročitati poruku koju je moja jedna učiteljica dobila – ‘Učiteljice, trebamo pomoć, je li škola obvezna ili nije, ne znamo što da mislimo više. Što je ispravno, što nije'”, kazala je Diana Dujmović, ravnateljica Osnovne škole Rapska.

Ministarstvo je naljutilo Sindikat hrvatskih učitelja. “Ukoliko je u uputama navedeno da su škole sigurne za sve učenike, tada je na ministrici da jasno i nedvosmisleno kaže – škole su sigurne, učenici se vraćaju u učionice, mi i dalje ne znamo je li to tako ili nije”, objasnila je Ana Tuškan iz sindikata.

“Škole su sigurno mjesto, to su jasno kazali epidemiolozi i liječnici, pošaljite djecu u škole”, poručila je Divjak za Dnevnik.hr.

Na pitanje novinara je li dano roditeljima na izbor, odgovorila je: “Još jedanput, roditelji i sada su imali određeni izbor kada učenici normalno idu, kada nije bila pandemija. Postoje objektivni i subjektivni razlozi, a ovo sigurno nije normalna situacija, to treba respektirati”.

Odluka je na roditeljima
Škola na trećem će, dakle, i dalje biti dostupna. Prema novim mjerama omogućuje se uključivanje sve djece u škole i vrtiće, ali roditelji mogu donijeti odluku što će.

Ne moraju potpisivati izjave i mogu poslati dijete bez obzira na radni status. Ako se roditelj predomisli u nekom trenutku, dijete se može naknadno uključiti na nastavu u školi.

Preporuka je da u razredu bude od 15 do 20 učenika s razmakom od metar i pol od učenika do učenika, što bi bilo jedan učenik u klupi.

“Tako je, čini se da bi u učionicu stalo 15 učenika, no problem je što većina razreda ima više, barem oko 20 učenika, a isto je pitanje hoćemo li imati dovoljan broj klupa da svaki učenik sjedi sam. A ako se razred dijeli u dvije grupe onda je opet problem kako će se učiteljica tog razreda podijeliti”, objasnila je za Dnevnik.hr ravnateljica OŠ Rapska Diana Dujmović.

Nejasnoća je, kažu u sindikatu učitelja, i dalje puno. A samo su dva radna dana do ponedjeljka. “Mi se opet vraćamo na ranije probleme koji nisu znali biti riješeni niti prije”, navodi Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Roditelji su oko slanja djece u škole podijeljenih mišljenja. “Ja bi svoje dijete poslao u školu”, kaže Hrvoje iz Zagreba i dodaje da je tako lakše nego škola na internetu ili preko televizije.

“Ima kod kuće s kim biti i mislim da nema potrebe s obzirom da je mjesec dana do kraja”, ne slaže se s njim Zagrepčanka Martina.

Učenici viših razreda i srednjih škola se ne moraju misliti – oni će imati nastavu na daljinu do kraja godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...